Oikeuskansleri A-studiossa: Itäraja kokonaan kiinni, koska kansalliseen turvallisuuteen kohdistuu vakava uhka

Sisäministeri Rantanen: Tätä Venäjältä on seuraavaksi odotettavissa 3:47
Sisäministeri Rantanen arvioi: Tätä Venäjältä on seuraavaksi odotettavissa

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kommentoi Ylen A-studiossa tiistaina sitä, miksi hän puolsi hallituksen esitystä sulkea Suomen itäraja kokonaan. Vielä viime viikolla apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen ei hyväksynyt itärajan sulkemista kokonaan.

Pöystiltä kysyttiin, mikä on ehtinyt muuttua viikossa.

– Ensinnäkin se, että tämä ilmiö ylipäänsä jatkuu. Ajatushan oli, että sen vieras valtio voi myös lopettaa. Näin ei ole tapahtunut, se pikemminkin laajeni. Tilannekuva- ja tiedustelutietoa on tullut merkittävästi lisää, oikeuskansleri linjasi.

Pöysti myös kertoi yhtyvänsä tilannearvioon, jonka mukaan kansalliseen turvallisuuteen kohdistuu vieraan valtion järjestelmällisestä vaikuttamistoiminnasta johtuva vakava uhka.

"Päivätason tarkastelu ei ole riittävä"

Turvapaikanhakijoiden liikenne oli alkuviikosta hiipumaan päin viikonloppuun verrattuna. Lapin Inarissa sijaitsevalle Raja-Joosepin rajanylityspaikalle saapui maanantaina rajanylityspaikan aukioloaikana Venäjältä kaksi turvapaikanhakijaa, tiistain aikana ei saapunut yhtään uutta turvapaikanhakijaa.

Pöystin mukaan "päivätason tarkastelu ei ole riittävä".

– Täytyy katsoa myöskin sitä uhkaa tilannekuvan ja tiedustelutiedon perusteella, ja täytyy myös katsoa mistä tässä on kysymys. Tässähän ei ole kysymys tämmöisestä hallitsemattomasta maahanmuutosta, joka todetaan rajavartiolaissa, vaan tässä on kyse uhkasta kansalliselle turvallisuudelle, joka johtuu siitä, että vieras valtio sallii ja järjestää (oletettujen turvapaikanhakijoiden pääsyn rajalle).

Pöystin mukaan salaisella tiedustelutiedolla oli merkittävä rooli hänen päätökselleen puoltaa hallituksen esitystä.

Oikeuskansleri nosti niin ikään esiin sen, että nyt tehdyn rajapäätöksen tekeminen on "lähtökohtaisesti EU:n jäsenvaltioiden kansallisen harkintavallan piirissä".

Hallitus kertoi itärajan sulkemisesta – katso koko tiedotustilaisuus 27:07
Katso hallituksen tiedotustilaisuus itärajan sulkemisesta kokonaisuudessaan tästä. 

Tiedotustilaisuuden sisällöstä voit lukea lisää täältä.

"Haettu tasapainoa"

Pöysti ei suostunut suoraan kommentoimaan sitä, mitä Suomi tekee, jos itärajan yli kuitenkin saapuu ihmisiä rajan sulkemisesta huolimatta. Hänen mukaansa se kuuluu Rajavartiolaitoksen toimivaltaan.

Oikeuskansleri kuitenkin vastasi kysymykseen, pitääkö turvapaikka voida hakea aina ja kaikissa tilanteissa.

– Tässä on pyritty hakemaan tasapainoa, että olisi kohtuullisissa määrin voimassa tosiasiallinen mahdollisuus hakea turvapaikkaa.

Pöystin mukaan tulijat voi työntää takaisin, jos rajan yli tulee väkivaltainen ryntäys.

– Sen voin todeta, että jos tulee esimerkiksi väkivaltainen ryntäys, niin siitä on Euroopan ihmisoikeusistuimen ratkaisu, jota ei saa liian laajasti yleistää, mutta silloin voidaan myös työntää takaisin. Muita tilanteita varten on olemassa ohjeistus, oikeuskansleri Pöysti muotoili.

Hallitus sulkee koko itärajan Vainikkalan rautatieliikennettä lukuun ottamatta 30. marraskuuta alkaen. Sulku kestää kaksi viikkoa eli 13. joulukuuta saakka.

Lue myös:

    Uusimmat