Oikeus linjasi: Roska kaverin silmässä ei ole hyväksyttävä syy ajaa 150 km/h – ainakaan jos ei ole yrittänyt soittaa ambulanssia

Rälläköidessä silmään mennyt roska ei ole lähtökohtaisesti hyväksyttävä syy ajaa ylinopeutta vaikka suuntana olisikin sairaala, ilmenee Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiosta.

Oikeus oli saanut puntaroitavakseen tapauksen, jossa mies oli ajanut 147 kilometriä tunnissa alueella, jossa nopeusrajoitus oli 80 kilometriä tunnissa. Kyydissään miehellä oli ystävä ja tyttöystävänsä.

Mies kertoi, että hänellä oli inhimillinen syy toimintaansa. Rälläkkää käytellessä hänen ystävänsä silmään oli mennyt jotain, eikä tätä haitallista asiaa saatu silmästä pois. Kertomansa mukaan paniikissa ollut mies oli päättänyt ajaa ystävänsä sairaalaan.

Poliisi oli pysäyttänyt huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen, mutta antanut tämän vielä ajaa sairaalaan ja takaisin kotiinsa.

Tuomio lieveni teon vaikuttimien vuoksi

Oikeussa pohdittiin, oliko kyseessä niin sanottu pakkotila, jossa lain rikkominen on sallittua suuremman haitan estämiseksi.

Oikeudessa ei oltu esitetty näyttöä ystävän vamman vakavuudesta, mutta ilmeiseksi kävi, että mies oli pitänyt tilannetta vakavana. Toisaalta oikeuden pohdittavaksi tuli se, millaisen riskin mies aiheutti itselleen, matkustajilleen ja muille tienkäyttäjille toiminnallaan.

Oikeus otti huomioon erityisesti sen, että seurue ei olleet yrittäneet soittaa paikalle ambulanssia ja ratkaista tilannetta näin lakia kunnioittaen.

Oikeus kuitenkin päätyi lieventämään miehen rangaistusta 70 päiväsakosta 55 päiväsakkoon teon olosuhteiden ja motiivien vuoksi. Vuonna 1999 syntyneen miehen maksettavaksi tuli lopulta 330 euroa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Lisäksi hänen tuli maksaa 80 euron rikosuhrimaksu.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja