Oikeus hylkäsi syytteet lapsen ympärileikkausjutussa – Seura: Isän syytettiin järjestäneen tyttärensä silpominen

Pelasta pimppi - yksikin ympärileikkaus on liikaa 7:47
Video: Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, miksi yksikin ympärileikkaus on liikaa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi syytteen lapsen ympärileikkausta koskevassa asiassa. Oikeuden mukaan oli riidatonta, että lapselle oli tehty leikkaus vuonna 2016 sairaalassa ulkomailla. Oikeus kuitenkin hylkäsi syytteen törkeästä pahoinpitelystä, koska 26-vuotiaan syytetyn ei näytetty olleen siitä vastuussa.

– Vastaajan ei ole näytetty antaneen määräystä ympärileikkauksen suorittamisesta, päättäneen siitä yhdessä toisen henkilön kanssa tai osallistuneen toimenpiteestä määräämiseen tai päättämiseen jollain muulla rikosoikeudellisen vastuun perustavalla tavalla, julkisessa selosteessa todetaan.

Julkisesta selosteesta ei käy ilmi uhrin sukupuolta tai ikää. Asiasta ensin uutisoineen Seuran mukaan silpomisen uhri oli tyttö ja syytetty hänen isänsä. Syytetty asui ympärileikkauksen aikaan Suomessa ja lapsi asui viime vuoteen asti ulkomailla.

Suomessa silpomistapauksista ei ole toistaiseksi annettu tuomioita. Ihmisoikeusliiton sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn päällikkö Johanna Latvala kertoi Seuralle tiistaina, että tapaus oli ensimmäinen, kun syyte tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvästä rikoksesta oli oikeuden käsittelyssä.

Kansalaisaloite silpomisen kriminalisoinnista eduskunnassa

Suomessa naisen sukupuolielinten silpomista ei ole erikseen kielletty lailla, vaan se katsotaan nykyisessä lainsäädännössä törkeäksi pahoinpitelyksi. Kansalaisaloite silpomisen kriminalisoimiseksi oli syyskuussa eduskunnassa lähetekeskustelussa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan on syytä harkita vakavasti, tarvitaanko tyttöjen silpomisen kieltämiseksi erillistä lakia.

Kansalaisaloitteen luovuttajien mukaan ongelmana on se, etteivät tyttöjä silpovat tai silpomisen sallivat ihmiset pidä silpomista pahoinpitelynä. Nykylainsäädäntö ei ole siksi riittävä. Aloitteen mukaan silpomisen kieltävän lain tulisi kattaa myös ulkomailla tehdyt silpomiset.

THL: Monia vakavia terveyshaittoja

Silpomisesta ei ole mitään terveydellisiä hyötyjä, vaan siitä aiheutuu monia fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan silpomisessa naisen klitoris sekä pienet ja suuret häpyhuulet poistetaan osittain tai kokonaan. Häpyhuulet saatetaan myös ommella yhteen.

Välittömiä haittoja voivat olla muun muassa kipu, verenvuoto, virtsaputken vaurioituminen, tulehdukset tai kuolema. Lisäksi silpominen voi aiheuttaa esimerkiksi kuukautisvuodon kertymistä emättimeen, kyvyttömyyttä harrastaa seksiä ja ongelmia synnytyksessä.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat