Mainos

Oikeus: 21-vuotias nainen oli tehnyt päätöksen kouluiskun toteuttamisesta – passitettiin mielentilatutkimukseen

Helsingin käräjäoikeus on todennut 21-vuotiaan naisen syylliseksi kouluiskun suunnitteluun. Käräjäoikeus antoi asiassa perjantaina aamupäivällä välituomion, jossa se lähetti naisen mielentilatutkimukseen.

Oikeuden mukaan nainen teki yksityiskohtaisen suunnitelman siitä, että hän menee Kokkolan Kiviniityn koululle, surmaa siellä mahdollisimman monta ihmistä ja ampuu sitten itsensä koulun WC:ssä.

Oikeus: Syytetty oli päättänyt toteuttaa iskun

– Käräjäoikeus on välituomiossaan katsonut selvitetyksi, että (syytetyn nimi) oli vastoin kiistämistään tehnyt jo päätöksen tämän joukkosurman toteuttamisesta ja että (syytetty) ei ollut siitä missään vaiheessa ennen 15.9.2016 tapahtunutta kiinniottamistaan luopunut, käräjoikeus kertoo tiedotteessaan.

Syytetty oli päinvastoin vielä muutamaa päivää ennen kiinniottamistaan käynyt tapaamassa ystäväänsä ja kiirehtinyt tältä aikaisemmin tilaamiaan ja maksamiaan aseita.

Syyttäjä on vaatinut naiselle kolmen ja puolen vuoden tuomiota törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, ampuma-aserikoksen yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Oikeus passitti naisen mielentilan tutkittavaksi. Tutkimusta olivat pyytäneet sekä puolustus että syyttäjä. Lopullinen tuomio annetaan tutkimuksen jälkeen.

Syytteet avunannosta hylättiin

Kahden miehen syytteet avunannosta iskun valmisteluun sen sijaan hylättiin.

Käräjäoikeus piti uskottavana, ettei toisen miehen aikomuksena ollut toimittaa koulusurmaa suunnitelleelle naiselle aseita, vaikka tämä oli ottanut naiselta rahaa ja tukenut tätä henkisesti. Mies päätyi ilmoittamaan naisen aikeista poliisille.

– (Tuomitun miehen nimi) on viimeistään tällä poliisille kertomisella poistanut oman toimintansa merkityksen rikoksen toteuttamisessa, käräjäoikeus toteaa tiedotteessaan.

Toisen miehen kohdalla ei löytynyt näyttöä siitä, että hän olisi lain tarkoittamalla tavalla tarkoituksella salannut tai jättänyt ilmoittamatta viranomaisille 21-vuotiaan naisen suunnitteleman rikoksen.

Oikeus kuitenkin tuomitsi toisen miehistä ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta 70 päiväsakon rangaistukseen. Toinen tuomittiin 40 päiväsakkoon huumausaineen käyttörikokseesta.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.