Mainos

Koulusurman suunnittelujutussa tuomio ehkä jo tänään Helsingin käräjäoikeudessa

Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu puoliltapäivin käsittely koulusurman valmistelujutussa. 21-vuotiaalle naiselle tehtiin mielentilatutkimus, jonka tulos on nyt valmistunut.

Käräjäoikeus saattaa antaa jutussa ratkaisunsa istunnon päätyttyä. Tuomiossaan oikeus ottaa kantaa siihen, syyllistyikö nainen muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun. Lisäksi oikeus ottaa kantaa, oliko nainen syyntakeinen eli ymmärsikö tämä tekojensa seuraukset.

Välituomiossaan marraskuussa oikeus katsoi, että nainen oli tehnyt päätöksen joukkosurmasta Kokkolan Kiviniityn kouluun. Oikeuden mukaan nainen oli tehnyt syytteessä kuvatun yksityiskohtaisen suunnitelman, että menee koululle, surmaa mahdollisimman monta uhria ja ampuu itsensä koulun vessassa. Vielä päiviä ennen kiinniottoa nainen oli kiirehtinyt asetilauksensa saamista.

Jutussa syytettiin myös kahta miestä. Oikeus hylkäsi miesten syytteet avunannosta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun. Nuori nainen oli yrittänyt tilata vanhemmalta miehistä pistoolin. Miehistä nuorempaa syytettiin joukkosurma-aikeiden henkisestä tukemisesta.

Vanhempi miehistä kertoi naisen aikeista poliisille.

Naiselle tehdyn mielentilatutkimuksen lausuntoa puidaan suljettujen ovien takana, samoin kuin salassa pidettäviä asiakirjoja, mutta muutoin käräjäistunto on julkinen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.