Ohut kuin hius, vahva kuin lateksi: Ruohosta valmistettu kondomi voi mullistaa tulevaisuuden markkinat

Kondomit voivat pelastaa henkiä, mutta ongelmana on saada ihmiset käyttämään niitä johdonmukaisesti. Ratkaisu voi löytyä ruohosta tehdystä kondomista, joka on ohut kuin hius, mutta yhtä vahva kuin lateksi.

Jos yritykset loisivat ohuempia ja mukavamman tuntuisia kondomeja, ihmiset myös käyttäisivät niitä enemmän. Tätä mieltä ovat Queenslandin yliopiston tiedemiehet, jotka ovat nyt löytämässä ratkaisua tähän koko yhteiskuntaa koskettavaan ongelmaan.

Vastaus löytyy heidän mukaansa ruohosta. Uudet ruohosta valmistetut kondomit ovat yhtä ohuita kuin hiukset, mutta vastaavat kestävyydeltään tavallista lateksikondomia.

– Sen sijaan, että aina puhuttaisiin pelkästä kestävyydestä, yritysten tulisi kehitellä markkinoille ohuita ja mukavia vaihtoehtoja. Me kehittelimme kondomien paksuudeksi 45 mikronia (0,045 mm), joka vastaa hiuksen paksuutta. Tavalliset kondomit ovat tyypillisesti noin 50–100 mikronin paksuisia, kertoo yliopiston professori Darren Martin.

Nämä ruohokondomit voivat olla ratkaisu ongelmaan, joka yhdysvaltalaisen tutkimuksen perusteella on merkittävä etenkin nuorten keskuudessa. Erään tutkimuksen mukaan vain 60 prosenttia seksuaalisesti aktiivisista lukiolaisista käytti kondomia edellisen kerran harrastaessaan seksiä.

Käyttömahdollisuuksia myös sairaalamaailmassa

Nimestään huolimatta ruohokondomit eivät ole ole valmistettu täysin ruohosta. Ruohoa on sekoitettu kestävään nanoselluloosaan ja lateksiin, jonka seurauksena on saatu painoonsa nähden lähes viisi kertaa terästä vahvempaa ainetta, kevlaria muistuttavaa materiaalia.

Samankaltaista yhdistelmää ovat tiettävästi käyttäneet jo australialaiset alkuperäiskansat, jotka käyttivät kyseistä materiaalia keihäiden rakentamiseen.

Kehitystyön lopputuloksena on tuote, jota on tuntoaistilla lähes mahdoton havaita. Tutkijat tutkivat paraikaa myös kyseisen materiaalin käyttömahdollisuuksia kirurgiseen työhön. Entistä ohuemmat käsineet mahdollistaisivat sen, että kirurgit pystyisivät havainnoimaan työtänsä paremmin.

Teoriassa tämä tuote alentaa myös kondomien hintoja, sillä tuotteessa käytetään vähän lateksia ja enemmän edullista biologista materiaalia. Käytännössä tuotteen suunnitteluun käytetyt kustannukset ovat nousseet niin suuriksi, ettei hintoja voida merkittävästi alentaa.

Vaikka tuote ei ole vielä täysin valmis markkinoille, on ohuen ja mukavan kondomin suunnittelu askel oikeaan suuntaan. Tutkijat uskovat kyseisen tuotteen mullistavan markkinat lähitulevaisuudessa.

Lähde: Vocativ

Lue myös:

    Uusimmat