Obama kehotti nostamaan minimipalkkaa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kehottaa maan kongressia kohottamaan amerikkalaisten minimipalkkaa.

Presidentti on pyytänyt kansakunnan tilaa luotaavassa puheessaan tukea ehdotukselle, joka nostaisi minimipalkkaa lähes 40 prosenttia reiluun kymmeneen dollariin tunnilta. Tavoitteena on hillitä amerikkalaisten yhä syveneviä tuloeroja. 

- Epätasa-arvo on syventynyt. Mahdollisuudet aseman parantamiseen ovat heikentyneet, ja liian moni on edelleen vailla työtä, Obama sanoi.

Kotiyleisölle suunnatussa puheessa Obama käsitteli vain lyhyesti ulkopolitiikkaa. Hän muun muassa ilmaisi tukensa ilmaisunvapaudelle Ukrainassa ja varoitti, että al-Qaidan suunnasta tuleva uhka on kasvanut.

Enimmäkseen Obama kuitenkin maalaili poliittisesti menestyksekkääksi osoittautunut kuvaa itsestään keskiluokkaisten perheiden sankarina, joka kamppailee yli taloustaantumasta.

Presidentin mukaan tämä vuosi voi olla läpimurtovuosi maan taloudelle, joka on kitkutellut viimeisimmät viisi vuotta. Hän mainitsi perusteluiksi työttömyyden laskun ja asuntomarkkinoiden elpymisen.

Suomalaisasiantuntija: Sanoista tekoihin

– Tämä oli tärkeä puhe, jossa oli paljon kauniita sanoja. Toivottavasti ei jää vain puheeksi, sillä markkinat tarvitsevat myös tekoja, Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju arvioi puhetta aamun Huomenta Suomessa.

Kangasharjun mukaan talous kasvaa nyt Yhdysvalloissa, muun muassa pörssikurssit ovat nousseet, ja Kiinan talous hiipuu.

– USA:n keskuspankki ei paina enää yhtä paljon rahaa kuin viime vuonna, joten nyt siellä painetaan jo hieman jarrua.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charley Salonius-Pasternak puolestaan totesi, että Obama osoitti puheellaan, että hänellä on vielä paljon haluja tehdä töitä toisella kaudellaan.

– Obama voi nostaa kaikkien valtion työntekijöiden minimipalkkaa ja osoittaa siten esimerkkiä.
Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja