Mainos

Obama jatkosuunnitelmistaan viimeisessä lehdistötilaisuudessa: "Haluan olla hetken hiljaa"

Presidentti Barack Obaman viimeisessä lehdistötilaisuudessa katse kääntyi Yhdysvaltojen tulevaisuuteen seuraavan presidentin Donald Trumpin johdossa. Useat toimittajista kysyivät Obamalta, miten tämä neuvoisi seuraajaansa.

Obamalta tivattiin esimerkiksi kantaa Yhdysvaltojen Venäjä- ja Israel-suhteiden kehittymiseen. Obama korosti, että toimivat Venäjä-suhteet ovat Yhdysvaltojen etu, mutta myönsi, että maiden suhteessa on ollut ristiriitaisia sävyjä. Israelin ja Palestiinan suhteen hän varoitti Trumpia äkkinäisistä, yksipuolisista liikkeistä.

– Tuleva presidentti ottaa oman linjansa, mutta ilman muuta kyseessä on tulenarka alue, Obama sanoi.

Keskustelussa toimittajien kanssa nousivat esiin myös sosiaaliset kysymykset ja eriarvoistuminen. Obama totesi, että kukaan tuskin haluaa maata, jossa pieni osa ihmisiä tulee toimeen hyvin ja loput taistelevat murusista.

Obama turvautui urheiluvertaukseen kysyttäessä, uskooko hän, että maa saa uuden tummaihoisen presidentin tulevaisuudessa. Obama muistutti, että Yhdysvallat on menestynyt urheilussa, koska kaikille on annettu mahdollisuus menestyä.

– Jos pidämme mahdollisuudet avoinna kaikille, saamme esimerkiksi naispresidentin tai latinopresidentin.

Valmis puolustamaan ydinarvoja

Obama toisti lehdistötilaisuudessa aiemmat sanansa, että hän aikoo vetää henkeä politiikasta kautensa päättymisen jälkeen. Obama sanoi haluavansa viettää aikaa rauhassa perheensä kanssa.

– Haluan kirjoittaa ja olla hetken hiljaa.

Obama kuitenkin lisäsi olevansa valmis avaamaan suunsa, jos Yhdysvaltojen ydinarvoja kyseenalaistetaan.

Tunnelma viimeisessä lehdistötilaisuudessa oli kuitenkin keveä. Varsinkin tilaisuuden aluksi Obama vitsaili leveästi hymyillen. Hän mainitsi katsoneensa tulevaa säätiedotusta ja huomanneensa, ettei virkaanastujaispäivän ilmasta ole luvattu yhtä hyytävää kuin silloin, kun hän otti viran vastaan.

Trump aloittaa presidenttikautensa perjantaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.