Mainos

Kunta-alalle neuvottelutulos – hoitajien ylityökielto päättyy välittömästi

2:19

Kunta-alan työehtosopimusneuvotteluissa on saavutettu neuvottelutulos. Kunta-alalla voimassa ollut hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy välittömästi.

Kuntatyönantajat ry:n mukaan palkkaratkaisu on niin sanotun yleisen linjan mukainen. Jos sopu hyväksytään eri osapuolten päättävissä elimissä, uusi työehtosopimus olisi voimassa maaliskuun loppuun saakka vuonna 2020. Sopimus kattaisi noin 421 000 palkansaajaa.

Sopimuksen työntekijäosapuolina ovat muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL), Julkis- ja yksityissalojen toimihenkilöliitto (Jyty) sekä hoitajaliitot SuPer ja Tehy.

Lomarahaleikkaus kompensoitiin kertaerällä

Sopimuskauden ensimmäisenä vuonna palkat nousisivat 26 euroa tai vähintään 1,25 prosenttia. Vuoden 2019 alussa palkkoja korotetaan paikallisella 1,2 prosentin järjestelyerällä. Keväällä 2019 palkkoihin tulee vielä yhden prosentin yleiskorotus.

Yleistä linjaa noudattavien palkankorotusten lisäksi osapuolet ovat sopineet paikallisen tuloksellisuuteen perustuvan kertaerän maksamisesta. Tehyn ja SuPerin mukaan paikallisen erän suuruus on kuntatyöntekijälle keskimäärin 260 euroa kahdessa vuodessa.

JHL kertoo tiedotteessaan, että kertaerässä on käytännössä kysymys kiky-sopimukseen sisältyneiden lomarahaleikkausten korvaamisesta. Lomarahaleikkaukset hiersivät neuvotteluja viime metreille saakka.

SuPer ja Tehy kertovat, että neuvottelutuloksen syntymisen myötä kunta-alalla voimassa ollut ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy välittömästi.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kiittelee Twitterissä, että lopputulos edistää myös työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista. JHL:n mukaan palkallinen isyysvapaa pitenee ja lapsen hoitovapaan ikärajaa nostetaan. Jatkossa ikäraja on 12 vuotta.

Neuvotteluissa päätettiin myös muun muassa kahden työryhmän perustamisesta, joissa käsitellään sote-alan ammattilaisten asemaa ja työssäoppimista sekä työnohjausta.

Kiista lomarahoista on johtanut jo työtaistelutoimiin.

1:54

1:45

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.