Nyt testataan päättäjien osaaminen kuntansa kehittämiseksi: Jokainen Tohmajärven valtuutettu sai oman kymppitonnin käytettäväkseen

Uutta hallintokulttuuria kuntiin 1:58

Tohmajärven kunta Pohjois-Karjalassa sitouttaa kuntapäättäjät uudella tavalla kehittämistyöhön. Jokainen kunnanvaltuutettu saa käyttöönsä 10 000 euron kehittämisrahan ensi vuoden budjettiin.

Valtuutettu voi etsiä kunnasta oman investointikohteen tai yhdistää voimat muiden valtuutettujen kanssa isommaksi potiksi. Kunnanvaltuusto teki ennakkoluulottomasta ideasta yksimielisen päätöksen. Seuraavaksi kehittämisrahan käytölle määritellään pelisäännöt.

Olennaista on määritellä mitkä ovat sellaisia investointeja joita kehittämisrahalla voidaan vauhdittaa. Valtuutettu ei voi käyttää määrärahaansa tavallisiin käyttötalousmenoihin.

– Me tavoitellaan pitkävaikutteisia investointeja, noin 10 vuoden ajanjaksoa, linjaa alkuperäisen idean isä, kunnanjohtaja Olli Riikonen.

– Olisi hyvä, jos valtuutetut löytäisivät yhteisiä investointikohteita, silloin vaikuttavuus olisi suurempi.

Valtaa vähemmistölle

Tohmajärvi haluaa näyttää esimerkkiä ns osallistavasta budjetoinnista antamalla päätösvaltaa yksittäiselle valtuutetulle. Samalla tavoitellaan tiiviimpää yhteydenpitoa ja vuorovaikutusta kuntalaisten kanssa.

Riikonen ei usko, että kuntalaki tulee uudessa toimintamallissa esteeksi. Tarkoitus on juoksuttaa kaikki kymppitonnit normaalin valmistelukaavan kautta.

– Jos valtuutettu saisi jakaa rahaa mihin tahansa, se olisi kuntalain vastaista. Tässä jokainen investointikohde käy kuitenkin normaalin päätöksentekoketjun lävitse. Valtuutettu ideoi, kunnanhallitus käsittelee ja valtuusto siunaa, Riikonen kuvaa.

Olennaista on se, että pelisäännöillä sovitaan ettei toisten tekemiin ideoihin ja kohteisiin puututa eikä niitä torpata. Niiden on täytettävä vain investoinnin määritelmä.

– Tässä annetaan valtaa vähemmistölle, mutta sillä on enemmistön tuki kun se pyöräytetään kunnanvaltuuston kautta, Riikonen tarkentaa tohmajärveläisten suunnitelmia.

Vain yksi valtuutettu vastusti

Tohmajärven kunnanvaltuustossa on 27 jäsentä ja heille varataan budjettiin 270 000 euron potti. Se lohkaistaan kunnan muista investointirahoista. Valtuutetuista 23 oli paikalla tekemässä periaatepäätöstä uudesta toimintamallista. Kokouksessa kuultiin vain yksi kriittinen puheenvuoro, mutta hylkäysesitystä ei tehty.

– Pelkään, että kunnan pieniä resursseja sirpaloituu liian moneen paikkaan. Tulos hajautuu. Valvonta on myös vaikeaa, perusteli SDP:n valtuutettu Pauli Hakkarainen.

Valtuutettu Tommi Pesonen esitti alun perin Kokoomuksen ryhmän aloitteena uuden kasvuohjelman laatimista kuntaan. Virkamiesjohto ei lämmennyt ehdotukselle, kun kuntastrategioita oli vasta äskettäin uudistettu.

– Aloitteen saama vastaus miellyttää meitä kovasti. Tämä on demokratiaa ja tässä aktivoituvat sekä valtuutetut että kuntalaiset, Pesonen kiittelee.

Vaalivuosi rajataan ulkopuolelle

Vain harvat kunnanvaltuutetut ovat ehtineet miettiä kohteita johon kymppitonninsa käyttäisivät. Valtuustossa ja MTV Uutisten haastatteluissa heiteltiin kohteiksi esimerkiksi malminetsintää, nuorten urheiluvalmennusta, huostaanottojen ehkäisyä, kylien lähiliikuntapaikkoja sekä teollisuushallien ja -tonttien kunnostamista.

Todellisuudessa vain osa näistä kohteista täyttää investoinnin määritelmän. Näyttää siltä, että tarkempia pelisääntöjä laadittaessa esimerkiksi ”tulevaisuusinvestointi” joudutaan määrittelemään yksityiskohtaisesti.

Esimerkiksi Perussuomalaiset aikoivat kerätä kuntalaisilta ideoita kymppitonnin kohteiksi toukokuun eurovaalikampanjan aikana.

Vaalityöhön kehittämisrahaa ei voi käyttää. Valmistelussa on jo sovittu, että kunnallisvaalivuonna kehittämisraha ei ole kunnan budjetissa ettei sillä ostella ääniä eikä vaalimainontaa.

Tohmajärvellä toivotaan, että raikas idea saa myönteistä julkisuutta muissakin kunnissa. Kopioinnista ei olla lainkaan pahoillaan.

Lue myös:

    Uusimmat