Nyt se tapahtui! Savitaipale ylitti Suomen ensimmäisenä kuntana 80 prosentin rokotuskattavuuden – "Tätä on odotettu"

2:03
Katso videolta, kuinka kunnanjohtaja kuvailee saavutusta.

Etelä-Karjalassa sijaitseva Savitaipale, on tiettävästi Suomen ensimmäinen kunta, jossa 80 prosentin rokotuskattavuus kahden annoksen osalta on ylittynyt. THL:n tiedoista selviävä luku koskee 12 vuotta täyttäneitä.

Hallitus on pitänyt valtakunnallista 80 prosentin rokotuskattavuutta 12 vuotta täyttäneiden osalta rajoitusten poistamisen rajana.

Reilun 3 000 asukkaan Savitaipaleen rokotuslukema on tänään 81,5 prosenttia. Uutinen otettiin kunnassa ilolla vastaan.

– Totta kai se tuntuu todella hyvältä.

Etelä-Karjalassa sijaitseva Savitaipale, on tiettävästi ensimmäinen kunta, jossa 80 prosentin rokotuskattavuus kahden annoksen osalta on ylittynyt. THL:n tiedoista selviävä luku koskee 12 vuotta täyttäneitä.

Hallitus on pitänyt valtakunnallista 80 prosentin rokotuskattavuutta 12 vuotta täyttäneiden osalta rajoitusten poistamisen rajana.

Reilun 3 000 asukkaan Savitaipaleen rokotuslukema on tänään 81,5 prosenttia. Uutinen otettiin kunnassa ilolla vastaan.

– Totta kai se tuntuu todella hyvältä. Tätä on odotettu, että rokotuskattavuus saadaan hyvälle tasolle ja pystytään jatkamaan suhteellisen normaalia elämää.

Mäkelä kehuu vuolaasti kuntayhtymä Eksotea, joka on järjestänyt rokotukset Savitaipaleella. Komentoketju on kulkenut valtakunnan tasolta Eksoteen, josta on ohjeistettu kuntia myös rokotusten suhteen.

– Suurin ansio ja kunnia kuuluu Eksotelle. Olemme pystyneet heidän ohjeitaan ja suosituksiaan noudattamalla olemme päässeet tähän tilanteeseen, Mäkelä näkee.

Mäkelä nostaa yhdeksi syyksi myös alueen yhteistyön. Eksotessa on oma koronanyrkki, jossa myös kuntajohtajat ovat olleet mukana. Malli on ollut yleisessä käytössä Suomessa.

Kuntalaiset kokeneet rokotteen hyväksi ratkaisuksi

Savitaipaleella rokotuksia on pääasiassa annettua kunnan hyvinvointiasemalla. Myöhemmässä vaiheessa kuntalaisten on myös ollut mahdollista ottaa rokote Lappeenrannassa Walk-in rokotuspisteessä.

Kunnanjohtajan mukaan rokotehävikkiä on myös aktiivisesti pyritty välttämään ja päivältä ylijääneitä annoksia on soittamalla tarjottu rokotusta kaipaaville kuntalaisille.

– He soittelivat ihmisille, jotta kaikki saadut rokotteet tulisi piikitetyksi, Mäkelä kertoo.

Lopulta kyse on kuitenkin ollut kuntalaisten halukkuudesta ottaa rokote.

– He ovat kokeneet tämän hyväksi ratkaisuksi ja ottaneet rokotuksia hyvin, Mäkelä toteaa.

Mitä seuraavaksi?

Kunnanjohtaja ei halua asettaa seuraavaa rokotetavoitetta. Nyt katseet kääntyvät ihmisten elämän järjestelemiseen ja kolmannen rokotuskierroksen organisoitiin.

Kokonaisuutena Mäkelä toivoisi, että koronasta jäisi myös hyviä asioita.

– Korona-aikana ihmiset ovat kiinnittäneet huomiota asioihin, joita täällä etäämpänä voi tehdä. Toivottavasti korona-ajasta jää maaseudun arvostus jää ja tuo lisähoukuttelevuutta tänne.

– Täällä on ollut aika turvallista koko korona-ajan, Mäkelä päättää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja