Mainos

Nyt se tapahtui! EU-maat hyväksyvät Britannian pyynnön – brexitin takaraja siirtyy kolmella kuukaudella

1:46
Millaisin todennäköisyyksin Brexit-äänestys tulee etenemään?

EU-maat hyväksyvät Britannian pyynnön lykätä brexitiä kolmella kuukaudella. Lisäaika on joustava, eli Britannia voi halutessaan jättää unionin myös aiemmin.

Video: Mirja Kivimäki kommentoi brexitin todennäköisyyksiä sekä sen vaikutuksia viikko sitten. Tuolloin uutisoitiin brexit-sovusta, joka on ehtinyt saada viikossa useita eri käänteitä. 

Päätöstä osattiin odottaa sen jälkeen kun julkisuudessa kerrottiin myös Ranskan taipuneen kolmen kuukauden jatkoajan taakse. Maa oli vaatinut lisää tietoa siitä, mihin Britannia jatkoajan käyttää.

Lisäaikapyyntö kuitattiin aamupäivällä 27 EU-maan suurlähettiläiden kesken. Pallo heitetään nyt takaisin Britannian puolelle, jonka odotetaan hyväksyvän päätöksen.

Sen jälkeen EU-maat aloittavat kirjallisen menettelyn lisäajan hyväksymiseksi. Se alkaa aikaisintaan huomenna.

EU:n päätöksenteon kiemuroilla on merkitystä sen takia, että Britannian EU-ero on jo lähellä. Eron on tarkoitus tapahtua torstaina ellei lisäaikaa myönnetä ja hyväksytä.

EU-johtajat ovat päättäneet aiemmista pidennyksistä huippukokouksissa paikan päällä, mutta nyt päätös tehdään kirjallisesti.

Britannian nimettävä sittenkin EU-komissaari

Eron lykkääntyminen tietää sitä, että Britannian on nimettävä sittenkin komissaarinsa uuteen komissioon pääministeri Boris Johnsonin äänestäjilleen antamista vastakkaisista lupauksista huolimatta.

Periaatteena pidennyksen aikana on, että Britannialla on kaikki jäsenyyden oikeudet, mutta myös velvollisuudet.

Uusi komissio aloittaa aikaisintaan joulukuun alussa, mutta on mahdollista, että aloitus siirtyy. Komission puheenjohtajalla Ursula von der Leyenillä on ollut kädet täynnä töitä saada korvaajat kolmelle komissaariehdokkaalle, jotka eivät läpäisseet parlamentin seulaa. Nyt liikkuvia palasia on yksi lisää.

Brittipuolueet lämpenevät vaaleihin

Britanniassa parlamentin odotetaan äänestävän tänään alkuillasta ennenaikaisten vaalien järjestämisestä. Pääministeri Johnson haluaisi järjestää vaalit 12. joulukuuta.

Viikonloppuna kaksi oppositiopuoluetta kertoi olevansa valmiita myöntymään ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin. Skotlannin kansallispuolueen SNP:n ja liberaalidemokraattien ehtona on, että EU-maat myöntävät lykkäystä brexitille tammikuun loppuun.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn on kertonut tukevansa aikaistettuja vaaleja vain, jos hallitus takaa, että sopimuksettoman brexitin vaihtoehto on poissa pöydältä.

Johnson on jo kahdesti aiemmin yrittänyt saada järjestettyä ennenaikaiset vaalit, mutta ei ole saanut esityksilleen riittävää kannatusta.

Britannian EU-eroa on lykätty aiemmin jo kahdesti. Eron piti alun perin tapahtua maaliskuun lopussa, mutta maa on pyytänyt lisäaikaa poliittisen hajaannuksen takia.

Viime viikon lauantaina Britannian hallitus pyysi EU:lta lisäaikaa tammikuun loppuun. Pyyntö oli vastahakoinen, sillä hallitus teki sen parlamentin velvoittamana. Pääministeri Johnson on itse taistellut nopeamman eron puolesta.

Uutinen päivityy tarvittaessa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja