Mainos

Euroopan komission puheenjohtaja von der Leyen saattaa pyytää Britanniaa nimeämään komissaarin, jos maa saa lisäaikaa brexitille

2:01
Antti Rinne kommentoi alati muuttuvaa brexit-tilannetta 19. lokakuuta.

Suomessa vieraileva von der Leyen piti yhteisen tiedotustilaisuuden pääministeri Antti Rinteen kanssa.

Helsingissä vieraileva Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen arvioi, että hän saattaa pyytää Isoa-Britanniaa nimeämään oman komissaarin, jos maan EU-erolle myönnetään lisäaikaa.

Tähän mennessä Britannia ei ole nimennyt komissaaria, koska sen on ollut määrä jättää EU ennen kuin uusi komissio aloittaa työnsä.

EU:n 27 jäsenmaata ovat vaikuttaneet olevan valmiita antamaan lisäaikaa Britannian EU-erolle. Lisäajan pituudesta keskustellaan vielä jäsenmaissa.

Von der Leyenin kanssa yhteisen tiedotustilaisuuden pitänyt pääministeri Antti Rinne (sd.) uskoo, että EU-johtajien on mahdollista päästä sopuun lisäajasta kirjallisesti.

Jos kuitenkin ylimääräiselle huippukokoukselle tulee tarvetta, Rinne sanoi olevansa valmis menemään Brysseliin paikan päälle.

Komission aloitus myöhässä

Von der Leyenin komission aiottu aloitus on viivästynyt, koska Unkarin, Romanian ja Ranskan komissaariehdokkaat eivät läpäisseet EU-parlamentin seulaa.

Ranska ilmoitti tänään, että sen uusi komissaariehdokas on Thierry Breton, entinen valtiovarainministeri. Von der Leyen sanoi aikovansa kutsua Bretonin haastatteluun lähiaikoina.

Romania ei ole vielä nimennyt uutta ehdokasta. Von der Leyen kertoo olevansa läheisessä yhteydessä romanialaisten kanssa ja toivovansa, että maa esittelee ehdokkaansa tulevien päivien aikana.

Von der Leyen ei ottanut suoraan kantaa siihen, tarvitseeko Romanian ehdokkaan olla nainen, jotta komission sukupuolijakauma pysyisi aiotun tasaisena.

Von der Leyen ja Rinne antoivat kommenttinsa medialle ennen varsinaisia kahdenvälisiä keskusteluja.

Rinteen mukaan kaksikko aikoi keskustella erityisesti EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä eli tulevien vuosien budjetista, jonka valmistelua Suomi on puheenjohtajamaana edistänyt.

Von der Leyen kehui Suomen olevan monella tapaa tienraivaaja, esimerkiksi innovaatiorahoituksen osalta.

EU:n budjetin osalta von der Leyenin mukaan keskeinen kysymys on, miten EU:n menot voidaan rahoittaa tasapainoisella ja vastuullisella tavalla.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja