Mainos

Nyt se on todistettu! Ruotsalaistutkimuksen mukaan koiranomistajat elävät muita pidempään

Kaikki koiranomistajat tietävät, että lemmikki antaa elämään paljon hyvää, mutta ruotsalaistutkimuksessa ollaan nyt tultu siihen tulokseen, että koirilla voi olla merkittävä vaikutus myös omistajiensa elinikään.

Laajan ruotsalaistutkimuksen puitteissa koirien hyvää tekevistä vaikutuksista on nyt saatu tieteellistä näyttöä. Tutkimuksessa tultiin nimittäin siihen tulokseen, että koirat näyttävät suojelevan omistajiaan sekä sydän- ja verisuonitaudeilta että ennenaikaiselta kuolemalta.

Uppsalan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan koirilla on vaikutusta etenkin yksinasuvien omistajien terveyteen. Yksinasuvan koiranomistajan riski ennenaikaiseen kuolemaan oli jopa kolmannes pienempi kuin niiden, joiden taloudessa lemmikkiä ei ollut. Sydän- ja verisuonitautien kohdalla riski oli puolestaan 11 prosenttia pienempi kuin koirattomilla henkilöillä.

Liikunta ja bakteerit saattavat selittää tulokset

Yksi selitys tuloksille löytyy koiran vaikutuksesta omistajansa aktiivisuuteen; koiraa saa omistajansa liikkeelle säästä tai iltapäiväväsymyksestä huolimatta. 

– Tiedämme, että koiranomistajien fyysinen aktiivisuus on yleensä korkeammalla tasolla, mikä voi selittää saadut tulokset, Uppsalan yliopiston epidemologian professori Tove Fall toteaa.

Yksi koiranomistajien terveyttä selittävä tekijä voi löytyä myös koirien kotiin kantamasta liasta. Tutkimuksessa koiranomistajien todettiin nimittäin omaavan koirattomia tehokkaamman immuunijärjestelmän, joka voi suojella osaltaan myös sydän- ja verisuonisairauksilta.

Myös koiran ulkoiluttamiseen usein liittyvillä sosiaalisilla tilanteilla voi olla osansa asiaan.

– Ne saattavat rohkaista omistajiaan parantamaan sosiaalista elämäänsä, ja tämä on asia, joka jo itsessään lievittävän stressiä. Stressin tiedetään olevan ehdottomasti sydän -ja verisuonitautien ensisijaisin aiheuttaja, naisten sydänterveyden apulaispäällikkö Rachel Bond newyorkilaisesta Lenox Hill sairaalasta kertoo.   

Tutkimustulokset ovat tulosta yli 3,4 miljoonaa ihmistä kattaneesta aineistosta. Tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden ikä vaihteli 40–80 vuoden välillä, ja heitä seurattiin yhteensä 12 vuoden ajan. Fallin mukaan tutkimuksia tullaan jatkamaan, sillä kyseinen tutkimus ei vielä vastaa kysymykseen, miksi toiset koirarodut näyttävät suojaavan omistajiaan paremmin kuin toiset.

***

7:44

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.