Mainos

Nyt se on selvitetty: Tämä on suomen kielen tunnistetuin murre

Murrevisaan tulleiden vastausten perusteella voidaan todeta, että suomalaisilla on murteet varsin hyvin hallussa. 

Expedia lanseerasi elokuussa Kotimaan murrekartta -murrevisan, johon tulleiden 6000 vastauksen perusteella suomen kielen helpoimmin ja vaikeimmin tunnistettavat murteet on nyt pistetty järjestykseen. 

Kymmenen murrenäytteen joukossa oli muun muassa savoa, pohjalaista puhetta, Turun ja Tampereen murretta sekä pätkä stadin slangia. Murrevisassa vastaajille esitettiin yksi kerrallaan kymmenen murrenäytettä. Lyhyen äänitteen kuunneltuaan vastaajien piti valita neljän vaihtoehdon joukosta, mikä murre oli kyseessä. Vastausvaihtoehdot näytettiin kartalla.

Keskiarvotulos murrevisassa oli 6,56, ja tämän perusteella voidaankin todeta, että suomalaisilla on murteet hyvin hallussa.

Suomen kielen murteet helpoimmin tunnistettavasta haastavimpaan (suluissa oikeiden vastausten määrä prosentteina)

1. stadin slangi (Helsinki) 78%
2. Tampereen murre 72%
3. Turun murre 72%
4. Savon murre (Sotkamo) 70%
5. Rauman murre 63%
6. Savon murre (Enonkoski) 59%
7. Peräpohjolan murre (Enontekiö) 56%
8. pohjoispohjalainen murre (Oulu) 54%
9. eteläpohjalainen murre (Kauhava) 50%
10. Hämeen murre (Hollola) 42%

Murrevisa osoitti, että pohjalaiset murteet olivat haastavia tunnistettavia. Reilu puolet visan tehneistä tiesi, miltä Peräpohjolan murre kuulostaa, samoin kuin pohjoispohjalainen ja eteläpohjalainenkin murre olivat niin ikään tuttuja noin puolelle vastaajista.

Vastaajista 54 prosenttia tiesi oululaista puhetta kuultuaan, että kyseessä oli pohjoispohjalainen murre, kun taas kauhavalaisen näytteen tunnisti oikein eteläpohjalaiseksi murteeksi puolet vastaajista. Hankalampi oli vain Hämeen murre, jonka vain 42 prosenttia vastaajista osasi paikantaa.

Stadin slangi oli helpoin tunnistaa

Suomen kielen tunnistetuin murre on stadin slangi. Sen osasi murrenäytteen pohjalta nimetä jopa 78 prosenttia vastaajista. Myös Tampereen murre ja Turun murre osoittautuivat helpoiksi tunnistaa. Vastaajista 72 prosenttia tunnisti sekä Tampereen murteen että Turun murteen.

Kotimaan murrekartan murrevisan on tehnyt tähän mennessä yli 6000 suomalaista. Murrevisaa pääset kokeilemaan itse täältä.

Lähde: Expedia 

***

0:41

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.