Nyt se alkoi: Valtteri Bottaksen sensaatio pakottaa Mercedes-pomon avaamaan ikävän keskustelun: "Tilanne on nyt tietysti erilainen"

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff totesi pian Valtteri Bottaksen loistavan aika-ajon jälkeen, että tallin on aloitettava keskustelu Lewis Hamiltonin päästämisestä suomalaisen edelle Meksikon F1-kisassa. Ensin on kuitenkin selvittävä kisalähdöstä kunnialla.

Bottas järjesti yllätyksen myöhään lauantai-iltana ajetuissa aika-ajoissa. Hän löi tallikaverinsa Hamiltonin vajaalla puolellatoista kymmenyksellä ottaen paikkansa Mercedeksen valtaaman eturivin kärkipaikalta.

Tulos oli Bottakselle herkullinen, mutta samalla se avaa keskustelun siitä, millaiset mahdollisuudet Mercedes antaa hänelle voitosta ajamiseen. Hamilton tarvitsee kipeästi MM-pisteitä kolmosruudusta starttaavan Red Bull -kuski Max Verstappenin 13 pinnan johtoaseman kaventamiseen.

Tallipäällikkö Wolffin mukaan Mercedes joutuu nyt pohtimaan taktiikkaansa sunnuntai-illan kisaan uudelta pohjalta, sillä ennen aika-ajoja edes eturivin saavuttaminen ei näyttänyt todennäköiseltä vahvaa Red Bullia vastaan.

– Ei, emme ole puhuneet siitä, koska meistä tuntui, ettemme ole sellaisessa asemassa, että voisimme puhua siitä. Olisi ollut liian kaukaa haettua alkaa puhua voitosta ennen aika-ajoja, Wolff totesi.

– Tilanne on tietysti nyt erilainen, ja meidän täytyy keskustella siitä (sunnuntaina) aamulla, kuten teemme aina strategiapalavereissa, tallipomo lisäsi.

Tallimääräyksiä voi miettiä vasta startin jälkeen

Formula 1:ssä on nähty täysin vastaava tilanne kolme vuotta sitten, kun Kimi Räikkönen rynni Italian Monzassa paalulle ohi MM-taistelussa vielä mukana olleen Ferrari-talliparinsa Sebastian Vettelin. Lähtö päättyi Vettelin ja Hamiltonin väliseen kolarointiin, jonka jälkeen Räikkönen sai syytöksiä Vettelin tien tukkimisesta.

Silloinen tallipäällikkö Maurizio Arrivabene kuitenkin muistutti, ettei yksikään talli voi alkaa lähtötilanteessa järjestelemään autojaan uusiksi. Startissa sellaisen miettimiseen ei yksinkertaisesti ole aikaa tai muuten käy huonosti.

– Kaikista tärkeintä on pysyä edellä startissa. Siitä eteenpäin on helpompi hallita kisaa, Wolff vahvisti Mercedeksen suunnitelmat Red Bullia vastaan.

Wolff ei haluaisi ryhtyä keskusteluun tallimääräyksistä, mutta tässä MM-tilanteessa viisi kisaa ennen kauden loppua olisi vain hölmöä antaa Bottaksen tulla maaliin Hamiltonin edellä ja viedä tältä seitsemän pistettä.

– Puhumme siitä ensin Valtterin ja Lewisin kanssa, koska he ovat molemmat osallisia keskustelussa, ja sitten katsomme, että vaativatko kisan näkymät meiltä oikeasti sellaista päätöstä, Wolff sanoi.

Juttua korjattu klo 9.08: Räikkösen paalupaikka ei tullut Meksikossa, vaan Italian Monzassa kaudella 2018.

Lue myös:

    Uusimmat