Mainos

Nyt se alkoi oikeasti: Kevät

Tänään on ensimmäinen päivä, kun keskilämpötila nousee maan etelä- ja keskiosissa niin korkealle, että termisen kevään merkit täyttyvät, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Terminen kevät tarkoittaa, että vuorokauden keskilämpötila on plussan puolella.

Päivystävä meteorologi Henri Nyman kertoo, että lämpötila kohoaa huomenna 5–10 asteeseen maan etelä- ja keskiosissa. Lapissa lämpötila on plussan puolella, mutta siellä termisen kevään alkamista saadaan odottaa vielä tovi.

Ensi viikon puolenvälin jälkeen sää on muuttumassa epävakaisempaan suuntaan, mutta päivisin ollaan lämpöasteiden puolella.

– Etelässäkin selkeällä säällä lämpötila voi mennä asteen tai kaksi pakkasen puolelle, mutta vuorokauden keskilämpötila pysyy silti plussalla, Nyman sanoo.

Lumiraja kohoaa pohjoisemmas

Lunta löytyy vielä lähes koko maasta, ainoastaan Lounais-Suomi on lähes lumeton. Lumiraja kulkee tällä hetkellä Uudenmaan ja Satakunnan korkeudelta pohjoiseen.

– Metsässä toki pysyy vajaa puolen metrin hanki vielä useita päiviä. Sen sulaminen vaatii kunnon vesisadetta, mutta sellaista ei ole näköpiirissä, Nyman kertoo.

Haurastuneet jäät ja lumipeitteet saavat lämpöaallon kourissa kyytiä.

– Itse en ainakaan täällä etelässä menisi enää edes järven jäälle. Vähätkin jäät haurastuvat näillä keleillä vauhdilla.

Talvi saattaa intoutua kevään kanssa kädenvääntökisaan seuraavan kuukauden aikana, mutta kevät ei enää talveksi taitu.

– Jonkinlaista kylmenemistä on nähtävissä huhtikuun alussa. Pieniä lumikuuroja voidaan saada, mutta takatalvi kestää enintään muutaman päivän. Kevät ei enää taitu talveksi, Nyman lupaa.

Katsomo-video ei ole saatavilla

1:14

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.