Mainos

Alkaako kevät ensi viikolla? Föhntuuli tuo Suomeen jopa 10 asteen lämpötilat

Sää lämpenee ensi viikon puolessa välissä selvästi edellispäivien lukemista, kun föhntuuli tuo leppeää ilmaa Suomeen.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että lämpötilat näyttävät olevan etelässä plussan puolella huomenna ja viikonloppuna. Maan keski- ja pohjoisosassa on vielä pakkasia.

– Yöllä lämpötila käy edelleen pakkasella koko maassa, eli keskilämpötila ei ole heti nousemassa nollan yläpuolelle. Sen sijaan ensi viikolla näyttää olevan tulossa lämpöisempiäkin jaksoja varsinkin keskiviikon ja torstain tienoilla. Silloin meillä saattaa puhaltaa föhntuuli, joka voi tuoda jopa 10 asteen lämpötilat maan eteläosaan. Ennuste vaatii kuitenkin vielä tarkentamista.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mikä on terminen kevät?

Vaikka lämpötilat ovat ensi viikolla ainakin väliaikaisesti varsin keväiset, ”virallinen” kevät saattaa antaa vielä odotuttaa itseään. Ilmatieteilijät puhuvat termisestä keväästä.

– Terminen kevät tarkoittaa perinteisen määritelmän mukaan sitä, että vuorokauden keskilämpötila nousee pysyväisluonteisesti nollan yläpuolelle. Ilmatieteen laitos käyttää nykyään tosin monimutkaisempaa laskukaavaa termisen kevään lopullisen alkamisajankohdan määrittämiseen. Varsinaisestihan termisen kevään alkuhetki varmistuu vasta jälkikäteen.

Kun lämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle ja yöpakkaset loppuvat tai niiden vaikutus on enää vähäinen, lumi alkaa sulaa ja kasvukausi pääsee käyntiin.

– Vielä ei voida sanoa, pääseekö terminen kevät jo ensi viikolla alkuun vai ei. Ja varmasti lumisateitakin nähdään vielä ennen vappua, Rintaniemi toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.