Nyt puhuu vakuutusyhtiö: Jenna törmäsi hirveen pari tuntia vanhalla autolla – eikö uuden auton kasko olekaan voimassa heti?

Näin yllättäen hirvi hyppää auton eteen – rekkakuski ei ehtinyt edes jarruttaa 0:32
Näin yllättäen hirvi hyppää auton eteen. Rekkakuski ei ehtinyt edes jarruttaa.

Moni ottaa ostamalleen autolleen kaskovakuutuksen jo autoliikkeessä myyjän avustuksella. Vakuutusyhtiön mukaan ei ole syytä pelätä, etteikö vakuutus olisi heti voimassa, vaikkei se heidän tiedoissaan välittömästi näkyisikään. Vakuutus on voimassa sen ottamishetkestä alkaen, mutta tieto siirtyy autoliikkeiltä vakuutusyhtiöille usein viiveellä.

Kerroimme viime viikolla oululaisen Jennan koettelemuksista. Hän oli ostanut Audi Q7 -katumaasturin jyväskyläläisestä autoliikkeestä, mutta kotimatkalla hän törmäsi sillä hirveen.

Autoon oli myyjän toimesta laitettu laaja kasko ennen Audin ajamista ulos liikkeestä, joten vakuutusyhtiön ensimmäinen vastaus oli kuin suoraan painajaisesta.

– Ensin vakuutusyhtiömme sanoi, että kasko ei ole ollut ollenkaan vielä voimassa, Jenna kertoi MTV Uutisille viime viikolla.

Asian oikea laita selvisi kuitenkin myöhemmin. Jenna sai viime maanantaina kuulla, että kasko oli sittenkin ollut voimassa. Käsittelyssä on tosin kestänyt jo pitkään, ja autottomuus haittaa kahden lapsen äidin arkea.

"Autoliikkeiden toimintatavat vaihtelevat"

Kysyimme asiaa Jennan vakuutusyhtiöstä, josta ei kuitenkaan voitu ottaa kantaa hänen tapaukseensa, eikä edes vahvistaa tapauksen olemassaoloa.

Vakuutusyhtiön viestintäpäällikkö kertoi MTV Uutisille, että autoliikkeen hoitaessa rekisteröinnin ja ottaessa autoon kaskovakuutuksen yhdessä asiakkaan kanssa, astuu vakuutus voimaan heti, mikäli se olisi voitu suoraan vakuutusyhtiöstäkin hankittuna myöntää. Eli kunhan mitään esteitä vakuutuksen myöntämiselle ei ole.

Vakuutusyhtiöstä kerrottiin myös se, miksei kaskon voimassaolo ole välttämättä heti heidän tiedossaan, vaikka se olisikin otettu kuten kuuluukin.

– Autoliikkeiden toimintatavat vaihtelevat huomattavasti siinä, milloin he kirjaavat tiedot järjestelmään, josta ne viiveellä siirtyvät vakuutusyhtiön järjestelmään. Siksi vakuutus ei näy meillä heti, vaan joskus välissä voi olla aikaa tunneista vuorokauteenkin, muun muassa autoliikkeen käytännöistä riippuen. Mutta ”näkymisellä” ei ole merkitystä vakuutuksen voimassaoloon, hän kertoo.

Kuinka pitkään käsittelyssä voi kestää?

Vakuutussopimuslain mukaan käsittelyaika voi olla jopa 30 päivää viimeisestä selvityksestä laskien.

– Korvausten osalta hirvi-, peura- ja porovahingot käsitellään pääosin hyvinkin nopeasti – heti, kun meillä on riittävät tarkastustiedot. Hirvivahingoissa pyydetään tarkastustietojen lisäksi poliisi-ilmoitus, mutta näissäkään tapauksissa ratkaisu ei odota sitä saapuvaksi, viestintäpäällikkö toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat