Nyt puhuu Mustin ja Mirrin operatiivinen johtaja: "Näin ei saisi ikinä tapahtua"

Koiranruoka-gate puhuttaa edelleen 4:07
Viiden jälkeen: Tästä koiranruokakohussa on kyse

Musti Group kertoo ryhtyneensä toimenpiteisiin myrkytystapausten vuoksi. 

Musti ja Mirri tiedotti tänään epäilevänsä koiramyrkytysten mahdollisen syyn olevan ulkomainen perunahiutale, jota on ollut takaisinvedetyistä SMAAK-koiranruoista. Musti Groupin käyttämä perunahiutale tulee Alankomaista.

Yhtiö kertoo tehostavansa Liedon tehtaan omavalvontaansa ja se on myös lopettanut myrkytysten syyksi epäiltyjen perunahiutaleiden tilaamisen ulkomaiselta valmistajalta. 

– Jatkossa tulemme omalla tehtaallamme Liedossa itse mittaamaan jokaisen perunahiutale-erän glykoalkaloiditason, Musti Groupin operatiivinen johtaja Pamela Nelimarkka lupaa.

Yritys kertoo tiedotteessaan, että ennen poisvetoa myyntiin päätyi 1400 lemmikinruokasäkkiä, joista valtaosa oli myyty Suomessa.

Kyseessä olevan SMAAK-koiranruoan raaka-aineet ovat yhtiön mukaan tulleet neljästä eri maasta – Suomesta, Norjasta, Alankomaista ja Saksasta. 

Virallisia tutkimustuloksia myrkytyksien aiheuttajasta ei vielä ole. Ruokaviraston mukaan viranomaistutkimuksissa voi kestää viikkoja. 

"Näin ei saisi ikinä tapahtua"

Musti Groupin operatiivinen johtaja Pauliina Nelimarkka kertoo yhtiön saaneen satoja viestejä lemmikkien omistajilta. Asiakkaiden kuvailemat oireet lemmikeillä ovat olleet vakavia. 

– Meille raportoiduissa oireissa painottuvat moniniveltulehdus, voimakas kipu ja kuume. Sen lisäksi palautteissa on raportoitu myös pahoinvoinnista ja väsymyksestä. Oireiden voimakkuus on vaihdellut, osalla koirista oireet ovat olleet voimakkaita ja vakavia, Nelimarkka kertoo.

Yritys käy parhaillaan viestejä parhaillaan läpi ja selvittää, kuinka moni niistä koskee sairastunutta lemmikkiä. Nelimarkka ei voi vielä antaa tarkkaa arviota sairastuneista lemmikeistä.

– Tämä on luonnollisesti hyvin vakava paikka, näin ei saisi ikinä tapahtua. Pyydämme asiakkailtamme sydämestämme anteeksi. Etenkin näistä kahdesta tuotteesta sairastuneiden lemmikkien omistajilta, Nelimarkka toteaa. 

Nelimarkka alleviivaa, että Musti Groupin tavoite on auttaa tapauksia koskettavia asiakkaita. Tämä koskee myös mahdollisia rahallisia korvauksia. 

–  On selvää, että korvaamme kyseisiin tuote-eriin liittyvät eläinlääkärikulut, Nelimarkka kertoo. 

Musti Group ilmoitti viime viikolla vetävänsä myynnistä pois tietyn erän koiranruokavalmistetta, jota koskien yritys on saanut lukuisia reklamaatioita. Tiistaina Musti Group kertoi vetävänsä myynnistä myös kissanruokaa.

Liedon tehtaalla valmistetaan koiranruokia myös sopimusasiakkaille

Musti Group omistaa Liedossa sijaitsevan Premium Pet Food Suomi Oy -eläinrehutehtaan, josta myrkytysepäilyihin liitetyt SMAAK-koiran- ja kissanruoat ovat lähtöisin.

Premium Pet Food Suomi kertoo nettisivuillaan olevansa suomalainen yritys, joka kehittää ja valmistaa laadukkaita koirien ja kissojen ruokatuotteita. Tuotteisiin lukeutuvat muun muassa eläinten raakaruoka, kuivamuona ja makupalat. 

Yritys kertoo tuottavansa lemmikinruokaa myös sopimusvalmistusasiakkailleen. 

Esimerkiksi metsästyskoirien ruokana markkinoitu Hankkijan Jahti&Vahti-koiranruoka valmistetaan yrityksen nettisivujen mukaan Liedon tehtaalla. Yle kertoo, että Hankkijalla on valmistajalta tieto, ettei kyseistä epäilyksen alla olevaa perunahiutaletta ole käytetty heidän merkissään.

– Meillä käytetään ruoassa kotimaista perunatärkkelystä, Hankkijan osastopäällikkö Heikki Kankainen kertoo Ylelle.

Alvar Pet veti tuote-erän myynnistä pois

Yksi Premium Pet Foodin asiakkaista on myös Alvar Pet, joka ilmoitti 8. marraskuuta vetävänsä myynnistä pois erän koiranruokaa. Kyseiseen erään on yhtiön mukaan mahdollisesti käytetty samoja perunahiutaleita kuin myynnistä vedetyissä Musti Groupin lemmikinruokatuotteissa. 

Kyseistä Vakaa-koiranruokatuotetta valmistaa Premium Pet Food Oy tehtaallaan Liedossa. Yhtiön mukaan heidän tietoonsa ei ole tullut, että Vakaa-koiranruoka olisi aiheuttanut lemmikeille oireita tiedotteen julkaisuajankohtaan mennessä. 

Lue myös:

    Uusimmat