Nyt niitä saa: Kotipihan terveyspommi hoikistaa ja suojaa taudeilta

Kotimaiset omenat ovat terveellistä lähiruokaa parhaimmillaan.

Kesän ensimmäiset omenalajikkeet ovat jo kypsyneet ja monilla kotipihoilla on päästy nauttimaan makeista terveyspommeista. Kuivien kelien vuoksi kesäomenalajikkeiden sato jäi kuitenkin tavallista heikommaksi. Syksyn myöhemmät lajikkeet odottelevatkin nyt sateita, jotta hedelmät saisivat kokoa ja painoa, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta kerrotaan.

Makeat ja happamat omenat sopivat lajikkeesta riippuen niin hilloihin, mehuihin, piirakoihin kuin suolaisiinkin ruokiin. Parhaimmillaan omena on kuitenkin sellaisenaan syötynä, jolloin siinä on tallella kaikki tärkeät hivenaineet ja vitamiinit.

Omena on hoikistava terveyspommi

Miksi omenoita sitten kannattaa syödä? Hedelmää on tutkittu paljon ja sen syönnillä tiedetään olevan runsaasti terveysvaikutuksia. Omenan tiedetään muun muassa täyttävän hyvin vatsaa, jonka vuoksi se sopii loistavasti osaksi laihduttajan ruokavaliota. Omenasta löytyy runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, sekä ruoansulatukselle tärkeitä kuituja. Omenassa on runsaasti booria, joka ylläpitää luuston hyvää kuntoa sekä estää niveltulehduksia. Omenoissa on myös runsaasti C-vitamiinia.

Tutkimusten mukaan omenat voivat pienentää riskiä sairastua muun muassa rinta-, suolisto- tai maksasyöpään. Tutkijoiden mukaan omenan terveyshyödyt piilevät nimenomaan sen kuorissa, joten hedelmä kannattaa siis syödä kuorineen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat