NYT: Lotta Hintsa kertoo joutuneensa kiipeilyn supertähden ahdistelemaksi – riisui väkisin vaatteet ja masturboi tämän vieressä

Mikä vetää vuorille? Vuoden 2013 Miss Suomi Lotta Hintsa kertoo ammatistaan vuorikiipeilijänä 16:22
Lotta Hintsa kertoi vuoden 2023 maaliskuussa Huomenta Suomen haastattelussa ammatistaan vuorikiipeilijänä

Lotta Hintsa kertoo The New York Timesin haastattelussa työtapaamisen nepalilaisen vuorikiipeilijätähden Nirmal Purjan kanssa muuttuneen järkyttäväksi kokemukseksi hotellihuoneessa. 

Vuorikiipeilijä ja vuoden 2013 Miss Suomi Lotta Hintsa, 35, kertoo The New York Timesin haastattelussa kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta nepalilaisen vuorikiipeilijän Nirmal Purjan toimesta. Hintsa kertoi joulukuussa 2023 julkaistussa kirjassaan Elämäni vuoret 2 kohdanneensa ahdistelua, muttei tuolloin nimennyt tekijää eikä kertonut tapahtuman yksityiskohtia. 

NYT:n haastattelussa Hintsa kertoo tapahtuneen olleen paljon järkyttävämpi, kuin hän kirjassaan antoi olettaa. Hintsan mukaan ahdistelu tapahtui vuoden 2023 maaliskuussa Nepalin pääkaupunki Kathmandussa, jossa hän oli tavannut Purjan hotellissa työasioiden merkeissä. 

Hintsa kertoo ahdistelut tapahtuneen Purjan hotellihuoneessa, johon tämä oli pyytänyt Hintsan. Purja oli Hintsan mukaan vedonnut pyynnössään yksityisyyteen, sillä hotellin aulassa Purja, joka on äärimmäisen tunnettu ja suosittu julkisuuden henkilö kotimaassaan, ei olisi kenties saanut olla rauhassa tapaamisen aikana. 

Hotellihuoneessa Purja oli Hintsan mukaan suudellut tätä varoittamatta, sekä riisunut tämän paidan, shortsit ja alusvaatteet sekä yrittänyt riisua Hintsan rintaliivit, tämän kielloista huolimatta. Hintsa kertoo haastattelussa kieltäneensä Purjaa toistuvasti ja oli yrittänyt saada tämän lopettamaan toimintansa. 

Hintsa kertoo tilanteen päättyneen siihen, että Purja oli masturboinut sängyllä Hintsan vierellä.

– Minun oli vain päästävä pois ja esitettävä, ettei sitä koskaan tapahtunut, Hintsa kertoo haastattelussa tapahtuneesta. 

Hintsa tapasi Purjan Nepalin ja Pakistanin perusleireillä kiipeilyreitin aikana. He viestittelivät toisilleen ajoittain retkistä, joihin osallistuivat, ja Purja pyysi Hintsaa oppaaksi yritykseensä. Purjan viestit olivat Hintsan mukaan usein sävyltään flirttailevia. 

Lopulta Hintsa ja Purja sopivat tapaamisesta Kathmandussa keskustellakseen yhteistyöstä Hintsan järjestämällä retkellä. Kun Purja ehdotti kahvihetkeä hotellihuoneessaan, vastasi Hintsa täsmentämällä, että kyseessä eivät olisi treffit. Hintsan mukaan Purja vastasi, että näin ei olisi. 

Tästä huolimatta Hintsan mukaan hotellihuoneessa tapahtui järkyttävä seksuaalinen ahdistelu, jonka aikana Purja oli Hintsan vaatteiden riisumisen lisäksi kosketellut tätä, vaikka tämä oli toistuvasti yrittänyt kieltää tätä tekemästä niin. Hintsa kertoo "jäätyneensä" tilanteessa ja pelänneensä Purjan vastustamista tämän fyysisen voiman takia. Purja on entinen Britannian laivaston ja erikoisjoukkojen sotilas.

Tilanteen jälkeen Purja meni suihkuun ja kaksikko lähti yhdessä huoneesta. Purja oli Hintsan mukaan käyttäytynyt kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Purja on kiistänyt asianajajansa välityksellä toimineensa väärin Hintsaa tai ketään muutakaan naista kohtaan. Hän myös kieltäytyi NYT:n haastattelupyynnöstä. 

Hintsa haluaa kertoa nyt kokemastaan avoimesti lisätäkseen tietoisuutta vuorikiipeilevien naisten seksuaalisesta ahdistelusta ja tehdäkseen vuorikiipeilystä turvallisempaa naisille. 

– En ollut tajunnut, millaiset arvet tämä on jättänyt. Se on saanut minut ymmärtämään, että vuorikiipeileville naisille on muitakin vaaroja, kuin putoavat kivet tai lumivyöryt. 

Hintsa ei lopulta päätynyt tekemään minkäänlaista yhteistyötä Purjan kanssa. 

NYT:n artikkelissa Hintsan lisäksi omasta kokemuksestaan Purjan kanssa kertoo myös yhdysvaltalainen lääkäri April Leonardo, jonka mukaan hän olisi niin ikään joutunut seksuaalisesti ahdistelluksi Purjan toimesta. Leonardon mukaan Purja olisi ahdistellut häntä tämän ollessa osana retkikuntaa, joka suuntasi maailman toiseksi korkeimmalle vuorelle K2:lle. 

Purja tuli kuuluisaksi vuonna 2019 tehtyään maailmaennätyksen, kun hän huiputti kaikki maailman 14 vuorta, jotka ovat yli 8000 metriä korkeita kuuden kuukauden ja kuuden päivän aikana. Ennätyksen rikkoi norjalainen Kristin Harila vuonna 2023, jolla samaan saavutukseen kului kolme kuukautta ja yksi päivä. 

Lue myös:

    Uusimmat