Nyt kiistellään tämän laukun väristä – näetkö sinä sen sinisenä vai valkoisena?

Netti ei pääse yksimielisyyteen siitä, onko laukku valkoinen vai hennon sininen. 

Uskallatko uskoa silmiäsi? Ei ehkä kannattaisi...

Tällä kertaa some-hämmennystä herättää erään Twitter-käyttäjän hankkima Kate Spaden laukku. Kuvaa kommentoineet henkilöt eivät pääse yksimielisyyteen siitä, onko laukku valkoinen vai hennon sininen: ensimmäinen kommentoija piti veskaa valkoisena, kunnes omistaja totesi laukun olevan oikeasti sininen.

Keskustelu käy vilkkaana Twitterissä #mybag-hashtagilla

Ongelma on tavallaan jo ratkennut: Kate Spaden nettisivulla laukun väriksi on listattu ”mystic blue”, mystinen sininen.

Photoshop-ohjelmalla kuvan laukusta löytyy tällaisia sävyjä:

Kommentointi laukun väristä sai lopulta epäasiallisia ulottuvuuksia. Laukun ostanut nainen poisti lopulta alkuperäisen laukkukuvan kokonaan. Hän on saamansa huomion innostamana huomauttanut, että riitelyn lomassa kommentoijat voivat ottaa osaa hänen rahankeräykseensä diabeteksen hyväksi.

Entä tämä mekko sitten?

Aiemmin samanlainen some-sota koettiin vuonna 2015, kun Tumblr-sivustolla viattomasti kysytty kysymys sivuston käyttäjän mekon väristä sai hurjat mittasuhteet. Yllättäen koko maailma tuntui ottavan innolla kantaa siihen, onko mekko sini-musta vai valko-kultainen. 

Väriongelmaan on myös selitys. Aivomme ovat tottuneet näkemään asioita päivänvalossa – siis ulkosalla. Aivosi siis päättelevät automaattisesti esineen "oikean" värin riippumatta siitä, millaisissa valaistusolosuhteissa olet.

Laukun väri voi muuttua myös kontekstin ja ympäristön vuoksi. Tähän vaikuttaa esimerkiksi vallitsevan valon väri. Aivot tekevät päätöksiä puolestasi: joko ne päättelevät, että sinisyys on valaistuksen aiheuttama vääristymä valkoisella kankaalla, tai toisin päin. 

Väriä elämään: Tee itse huulikiiltoa!


Juttua muokattu 4.1.2021 klo 12.54: poistettu toimimattomat some-upotukset.

Lue myös:

    Uusimmat