Mainos

Nyt jylläävä influenssavirus pahin sitten vuoden 2009 sikainfluenssan – yksi menehtyneistä 2-vuotias

0:46

Influenssaepidemia on pahin sitten vuoden 2009. Jo 19 ihmistä on kuollut influenssan seurauksena. Turussa menehtyneitä on viisi, heistä nuorin on kaksivuotias.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on ollut virusvarmistettuja kuolemia viisi. Kuolleet ovat olleet iältään 2-80-vuotiaita, joukossa on ollut kaksi naista ja kaksi miestä sekä pieni poika.

– Tämä on pahinta vuoden 2009 jälkeen. Influenssa on kuormittanut sairaaloita, koska se hakeutuu keuhkoreseptoreihin ja aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Sairastuneet ovat tarvinneet tehohoitoa hapetusongelmien vuoksi. Nuorin menehtynyt on ollut 2-vuotias poika, jolle influenssan lisäksi tuli vielä bakteeritauti, toteaa ylilääkäri Esa Rintala.

Suomessa on Ilta-Sanomien sairaanhoitopiireistä keräämien tietojen mukaan kuollut tällä influenssakaudella jo 19. Ruotsissa kuolleita on kahdeksan.

Suomessa influenssakaudella kuolee keskimäärin noin 500 ihmistä enemmän kuin muulloin.

– Turussa tehohoidossa olleet ovat perusterveitä työikäisiä, jotka ovat tarvinneet koneiden apua juuri hengitysongelmien vuoksi. Tänään meillä on tänään teho-osastolla kolme henkilöä, kertoo Rintala.

Näin tauti etenee ja tarttuu

Rintalan mukaan influenssa tarttuu niin kauan kuin potilaalla on oireita, mutta myös jonkin aikaa sen jälkeen.

1:49

– Tartuntavaihe alkaa jo ennen kuin ihminen tietää edes sairastuneensa influenssaan. Kuumetta on tavallisesti 5-7 vuorokautta oireiden alusta. Sairastaessa voi mennä kaikkiaan jopa pari viikkoa, jos virus menee keuhkoihin.

Äänestys

Oletko sairastanut influenssan?

Kyllä

En

Oletko sairastanut influenssan?

Kyllä 23%

En 77%

23%
77%
ääniä 4583 kpl

Milloin sitten uskaltaa käydä kylässä sairastuneen luona?

– Tartuntavaaraa ei pitäisi olla enää noin viikko sairastumisen jälkeen. Jos henkilöllä on oireita, silloin vierailua kannattaa välttää tartuntavaaran vuoksi.

Rintalan mukaan tartuntaa voi välttää yleisillä perusohjeilla.

– Tässäkin kaikkein tärkeintä on hyvä käsihygienia. Jos liikkuu yleisillä paikoilla, joissa koskee eri pintoihin, silloin ei kannata hieroa silmiä tai nenää. Suosittelemme, että sairastunut pysyttelisi kotonaan, ettei hän tarttuttaisi muita, ohjeistaa Rintala.

A-viruksen huippu alkaa olla takana päin, mutta seuraavaksi Suomeen on tulossa B-virus.

Influenssa jyllää rajuna

A(H1N1)-influenssavirus tuli tänä vuonna aiemmin ja voimakkaimpana sitten pandemiavuoden 2009.

THL:n erikoistutkija Niina Ikonen kertoo lohdullisia uutisia siinä mielessä, että kausi-influenssan huippuviikot näyttäisivät olevan jo takana päin ja rokotteen ottaneet ovat saaneet hyvän suojan.

– Influenssa iski Suomeen aiempaa aikaisemmin, ja tapausmäärät lisääntyivät lyhyessä ajassa poiketen viime epidemiakausista. Influenssatartuntoja ovat pääosin aiheuttaneet vuoden 2009 pandemian aiheuttanut jälkeläisvirus eli pandeeminen influenssa A(H1N1) –virus. 

Osalla tartunnan saaneista influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin, kuten keuhkoputken tulehdukseen ja keuhkokuumeeseen ja vaatia sairaalahoitoa.

– Influenssa on sairastuttanut vanhusten ja perussairaiden lisäksi nuoria ja työikäisiä, 15-64-vuotiaita, perusterveitä ihmisiä. Samaa viestiä on tullut muultakin Euroopasta. Koska kyseessä on vasta vuonna 2009 pandemiasta muuntunut jälkivirus ei väestöllä ole välttämättä vielä vastuskykyä virusta kohtaan, kertoo Ikonen.

1:29

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.