Nyt hereillä! Nämä liikennetilanteet hiertävät taas autoilijoiden ja pyöräilijöiden välejä – kuka väistää ja ketä?

1:22

Näin keväällä pyöräilijöiden määrä liikenteessä lisääntyy. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen haluaa muistuttaa sekä autoilijoita että pyöräilijöitä väistämissäännöistä ja tyypillisistä riskitilanteista.

Noudattamalla sääntöjä luodaan hyvä perusta turvalliselle liikenteessä liikkumiselle. Siitä huolimatta aika ajoin jokainen meistä joutuu tilanteeseen, jossa vahingolta voi välttyä luopumalla omista oikeuksistaan.

– Asiassa auttaa vaaranpaikkojen tunnistaminen etukäteen, huolellinen havainnointi ja turvallisen tilannenopeuden valinta, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Pihasta tai P-alueelta tuleva väistää

Keskeisimmät väistämissäännöt

Oven avaaminen

Äkillisesti avautuva pysäköidyn tai pysäytetyn auton ovi on melkoinen surmanloukku polkupyöräilijälle siitä riippumatta, ajaako hän ajoradalla vai pyörätiellä. Kaikkien autosta poistuvien onkin syytä havainnoida huolellisesti ennen oven avaamista, ettei edestä tai takaa pyörätietä tai ajorataa pitkin, ole lähestymässä pyöräilijää.

Edestä lähestyvä pyöräilijä on suhteellisen helppo havaita, jos riskin tiedostaa ja yhtään havainnoi oikeaan suuntaan. Takaa lähestyvien pyöräilijöiden havainnointi onkin sitten jo astetta haasteellisempi juttu. Pelkkä nopea vilkaisu sivupeiliin ei riitä vaan lisäksi on syytä kääntää päätä ja varmistaa katve auton rinnalta. Jos ollaan poistumassa takaovista, ei sivupeiliä ole käytettävissä. Tällöin on havainnoitava päätä kääntämällä myös taaksepäin.

– Kuljettajan tehtävä on muistuttaa matkustajia havainnoinnin tarpeellisuudesta ja neuvoa tarvittaessa, Vesalainen linjaa.

Bonus: Pyöräilijän väistämisvelvollisuus linja-autopysäkillä

Erityisesti taajamissa on paljon linja-autopysäkkejä, joissa linja-autosta poistutaan suoraan pyörätielle. Lähes päivittäin näkee vaaratilanteita, joissa linja-autosta poistuva matkustaja hyppää vauhdilla pysäkkiä lähestyvän pyöräilijän eteen.

Pyörätietä lähestyvän pyöräilijän tai mopoilijan on pysäkin kohdalla annettava esteetön kulku linja-autoon nouseville tai sieltä poistuville matkustajille. Jotta tilanteesta selvittäisiin turvallisesti, on pyöräilijän hiljennettävä nopeuttaan linja-autopysäkin kohdalla tuntuvasti sekä tehostettava havainnointiaan. Mikäli tilanne niin vaatii, on pyöräilijän pystyttävä pysähtymään turvallisuuden takaamiseksi.

Toki on tärkeää, että myös linja-autosta poistuva matkustaja tiedostaa tilanteeseen liittyvän riskin ja pyrkii omalta osaltaan estämään onnettomuuden. Mahdollinen törmäys saattaa olla kohtalokas molemmille osapuolille.

– Ajatus siitä, että minä olin oikeassa, ei lohduta vakavasti loukkaantunutta, Vesalainen alleviivaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja