27 senaattoria jyrähtää: Ei hävittäjiä Turkille ennen kuin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on hyväksytty

Suomi ja Ruotsi jatkavat edelleen yhdessä Nato-prosessia vakuutttavat pääministerit 1:56
Suomi ja Ruotsi jatkavat edelleen yhdessä Nato-prosessia vakuutttavat pääministerit

On aiemminkin arvioitu, että Yhdysvallat saattaa yhdistää hävittäjäkaupat Turkin Nato-ratifiointeihin, mutta asia otettiin esille ensimmäistä kertaa näin avoimesti.

Yhdysvalloissa yhteensä 27 senaattoria on kehottanut presidentti Joe Bideniä panemaan F-16-hävittäjien myynnin Turkille jäihin, kunnes maa on hyväksynyt Suomen ja Ruotsin liittymisen sotilasliitto Natoon. Asiasta kertoi muun muassa uutiskanava CNN tänään perjantaina.

Joukossa oli sekä republikaani- että demokraattisenaattoreita.

– Liittymisprotokollan hyväksymättä jättäminen nykyisessä aikataulussa uhkaa sotilasliiton yhtenäisyyttä historiallisella hetkellä Venäjän jatkaessa hyökkäystään Ukrainassa. Tuottoisa ja molempia osapuolia hyödyttävä kahdenvälinen turvallisuussuhde Turkin kanssa palvelee Yhdysvaltain etuja, ja jäämme odottamaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprotokollien hyväksymistä, senaattorien kirjeessä sanottiin.

Bidenin hallinnon valmistelema hävittäjäkauppa vaatii kongressin hyväksynnän, jos kauppa halutaan toteuttaa nopeasti.

On aiemminkin arvioitu, että Yhdysvallat saattaa haluta yhdistää hävittäjäkaupat Turkin Nato-ratifiointeihin, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun asia otettiin pöydälle näin avoimesti.

Turkki haluaa Bidenin taivuttavan kongressin kauppoihin

Turkin mukaan Nato-jäsenyyttä ja asekauppoja ei pitäisi yhdistää. Viime kuussa Yhdysvalloissa vieraillut Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu sanoi, että presidentin olisi suostuteltava kongressi myymään hävittäjät.

Turkin luetuimpiin kuuluva Hürriyet-lehti kuvaili perjantaina senaattorien kehotusta skandaaliksi. Turkin Presidentin Recep Tayyip Erdoganin hallinnon äänitorviin kuuluva lehti muistutti lukijoitaan Koraanin polttamisesta Ruotsissa ja siitä, kuinka tapaus oli johtanut Turkin haluttomuuteen hyväksyä Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

– Yhdysvaltain senaattorit tulivat Ruotsin apuun, kun Erdogan oli virallisesti sulkenut sen oven Natoon. Senaattorit esittelivät Bidenille suunnitelman, joka on suorastaan kiristystä, Hürriyet kirjoitti, mitä ilmeisimmin heijastaen Turkin johdon tuntoja asiasta.

Vielä syyskuussa Erdogan kommentoi Reutersille, että hänen New Yorkissa tapaamansa senaattorit olivat puhuneet F-16-kaupoista "myönteiseen" sävyyn.

Lue myös:

    Uusimmat