Nuoruusiän diabetes johtaa yhä useammin sairaalahoitoon

Väitöstutkimuksen mukaan nuoruusiän diabeteksestä johtuva sairaalahoito aiheuttaa potilaiden vanhetessa mittavia taloudellisia kustannuksia. Naisten hoitaminen on kalliimpaa kuin miesten.

Nuorena diabetekseen sairastuneet joutuvat ikääntyessään turvautumaan yhä useammin sairaalahoitoon. Kauppatieteiden maisteri Juho Akkasen väitöskirjasta ilmenee, että tyypin 1 diabetes aiheuttaa huomattavasti hoitopäiviä sairaalassa jo sairauden alkuvaiheessa ennen komplikaatioiden ilmaantumista. Kun potilaat ikääntyvät, he joutuvat sairaalahoitoon entistä useammin sairauteen liittyvien komplikaatioiden takia.

Esimerkiksi munuais- ja ääreisverenkierron komplikaatioista johtuvien hoitopäivien määrä kasvoi sekä miehillä että naisilla moninkertaiseksi sairauden keston pidentyessä 9,5 vuodesta 16,5 vuoteen. Samaan aikaan suoranaisesti diabetekseen liittyvien hoitopäivien määrä väheni.

Nuoruusiän diabeteksesta johtuva sairaalahoito aiheuttaa tutkijan mukaan huomattavia taloudellisia kustannuksia. Naisten komplikaatioiden hoitaminen on kalliimpaa kuin miesten.

Keskimääräinen sairaalahoitokustannus oli naisilla vuodessa 1642 euroa, kun sairaus oli kestänyt 9,5 vuotta. Komplikaatioiden hoito maksoi keskimäärin 237 euroa. Miehillä vastaavat luvut olivat 1198 ja 167 euroa.

Akkasen väitöstutkimus kuuluu terveystaloustieteen alaan. Siinä kuvataan tyypin 1 diabetesta sairastavien potilaiden sairaalakäyttöä ja -kustannuksia Suomessa vuosina 1973-1998. Tutkimukseen osallistui 5166 potilasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat