Mainos

Nuorten väkivallantekojen taustalla USA:sta tullut "peli": Uhri yhdellä lyönnillä tajuttomaksi

Helsingissä silmitöntä väkivaltaa uhreihinsa käyttäneen nuorisojengin toiminnassa saattaa olla kyse sairaasta ”pelistä” nimeltään Knockout (suom. tyrmäys).

Peli ei poliisin mukaan ole tullut ilmi kuulusteluissa, mutta poliisin mukaan on viitteitä, että nuoret olisivat keskustelleet pisteistä sosiaalisessa mediassa.

Julma ilmiö on rantautunut Suomeen Yhdysvalloista. Knockoutissa haastetaan yksi kavereista valitsemaan kadulta täysin satunnainen uhri, joka on tarkoitus saada lyötyä tajuttomaksi yhdellä iskulla.

Yhdysvalloissa ja Britanniassa on sattunut viime vuosina useita kuolemantapauksia ja vaikeita vammautumisia, kun teinit ovat iskeneet uhrejaan kovalla voimalla katuun. Kohteina on usein ollut vanhuksia tai muita puolustuskyvyttömiä uhreja.

Joissakin tapauksissa pahoinpitelytilanteita on kuvattu kännykkäkameroilla ja hyökkääjät ovat julkaisseet videoita sosiaalisessa mediassa.

Asiantuntijoiden mukaan videoiden lataaminen nettiin on osin pahentanut tilannetta, kun teinit ovat matkineet toistensa pahoinpitelyitä.

Kun uhrin tyrmäysten kuvaaminen ja jakaminen netissä lisääntyi muutama vuosi sitten Ranskassa, laati maan hallitus pikaisesti lain taistellakseen sairaalloista väkivaltaa vastaan. Laki teki kaikenlaisen väkivallan kuvaamisesta ja sen jakamisesta netissä rangaistavaksi rikokseksi. Presidentti Nicolas Sarkozyn mukaan yksi osasyy lakiin oli nimenomaan Knockout.

Raskaana oleva nainen tajuttomana katuun

Ensimmäisen tiedetyn Knockout-tapauksen arvellaan tapahtuneen vuonna 1992.  Tuolloin Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa (MIT) joukko nuoria tappoi norjalaisen vaihto-opiskelijanuorukaisen.

Myöhemmin teinit, joilla ei ollut tekemistä kyseisen surman kanssa, kertoivat, että nuorion piirissä liikkui näihin aikoihin Knockoutina tunnettu väkivaltapeli. Siinä hyökkäyksen tarkoituksena oli saada uhri yhdellä lyönnillä tajuttomaksi. Mikäli hyökkääjä epäonnistuisi tässä, voisivat hänen kaverinsa ottaa "epäonnistujan" kohteekseen.

Tämän jälkeen kyseisen kaltaisia hyökkäyksiä on ollut lukuisia. Viime elokuussa New Yorkin Brooklynissä 33-vuotias mies löi tajuttomaksi kadulla 35-vuotiaan raskaana olevan naisen. Nainen ja lapsi selvisivät hyökkäyksestä kuin ihmeen kaupalla hengissä.

Yhdysvalloissa sairaaseen ilmiöön liittyvät pahoinpitelyt ovat saaneet viime runsaasti mediahuomiota ja rikoksista on tuomittu myös elinkautisia vankeusrangaistuksia.

lähteet: DailyMail, New York Times, Wikipedia, Huffington Post 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.