Mainos

Nuorten työpajat vaarassa - Ministeri ei hyväksy leikkauksia

Nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön rahoitus uhkaa romahtaa. Valtakunnallinen työpajayhdistys pelkää budjettiesityksessä kaavailtujen leikkausten tarkoittavan työpajatoiminnan alasajoa. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ei aio hyväksyä leikkauksia.

Nuorten työpajat ovat työttömille nuorille tarkoitettuja työharjoittelupaikkoja. Etsivä nuorisotyö puolestaan auttaa koulutuksen tai työmarkkinoiden ulkopuolella olevia nuoria saavuttamaan tarvitsemiaan palveluita. Monet etsivät työparit toimivat työpajoilla.

Työpajatoiminnasta ja etsivästä nuorisotyöstä uhataan leikata ensi vuoden budjetissa lähes kahdeksan miljoonaa euroa - selvästi yli puolet. Valtakunnallisen työpajayhdistyksen mukaan budjettiesitys on erittäin huolestuttava, kun samaan aikaan vielä suunnitellaan leikkauksia kuntien valtionosuuksiin.

– Määräaikaisia työsuhteita varmaankin lakkaa. Osassa pienistä kunnista pajatoiminta voidaan jopa ajaa alas seuraavan budjettikauden aikana, ennustaa työpajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Hassinen.

Hassisen mukaan työpajatoiminta ja etsivät työparit on todettu tehokkaiksi keinoiksi ehkäistä nuorten syrjäytymistä.

– Vaikka valtiolla on tarve säästää, pitää ajatella seurauksia. Jos tähän väestönosaan ei panosteta, tulevaisuudessa voi seurata aikamoinen lasku.

"Ei käy yhteen hallitusohjelman kanssa"

Myös kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) vaatii nuorille lisää rahaa. Arhinmäen mukaan valtiovarainministeriön budjettiesityksen leikkaukset eivät käy yhteen hallitusohjelman kärkitavoitteen eli syrjäytymisen ehkäisyn kanssa.

– Budjettiriihessä tullaan toimimaan sen puolesta, että nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahat saadaan oikealle tasolle. Uskon, että summa tulee vielä muuttumaan, Arhinmäki sanoo.

Valtakunnallisessa työpajayhdistyksessä epäillään, että työpajatoiminnasta leikkaaminen vaikeuttaisi myös tehostetun yhteiskuntatakuun toteuttamista vuoden 2013 alusta. Takuu lupaa tarjota nuorille työ-, harjoittelu-, opiskelu, työpaja- tai kuntoutuspaikan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

Arhinmäki on yhteiskuntatakuusta samoilla linjoilla.

– Jotta nuorisotakuu saadaan käyntiin, on pidettävä huolta etsivästä nuorisotyöstä ja työpajoista, ministeri sanoo.

Katso Anna-Stiina Toivosen juttu (Seitsemän uutiset 9.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.