Nuorten Leijonien MM-kultaturnauksessa yksi iso käännekohta – "Silloin päätimme, että mennään päätyyn asti"

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnaus päättyi Suomen juhliin. Nuoret Leijonat kaatoi finaalissa Yhdysvallat 3-2. Turnauksen aikana Suomen joukkue teki melkoisen kasvutarinan. Suomen ykkössentterinä viilettäneen Rasmus Kuparin papereissa kisojen sisälle mahtui yksi iso käännekohta.

Vielä alkulohkossa Suomen joukkueen peli haki itseään. Isoista maista Ruotsi ja USA olivat parempia, mikä nostatti kysymysmerkkejä Kanada-puolivälieräottelun alla.

Ison mestarisuosikin Kanadan kaataminen oli lopulta se piste, josta Suomen pysäyttämätön marssi käynnistyi.

– Sitä Kanada-peliä ennen kävimme läpi sitä, että nyt pitää parantaa. ”Nyt ne tärkeät pelit alkavat”. Se oli aika tiukka taisto ja se olisi voinut kääntyä ihan kummalle vain. Saimme ehkä vähän onnekkaan pompun ja sen jälkeen tuli sitten hieno jatkoaikamaali. Se toi aika ison buustin koko joukkueelle, Nuorten Leijonien ykkössentteri Kupari kävi läpi MTV Urheilulle.

– Silloin päätimme, että nyt mennään päätyyn asti. Tässä on niin hyviä jätkiä mukana ja meillä on rahkeet mihin vain, kun jokainen antaa kaikkensa, Kupari muisteli käännehetkeä.

– Tärkeissä peleissä joukkue näytti luonnetta. Tässä on tulos, Kupari sanoi Suomeen paluun yhteydessä, kultamitali kaulassa.

Kuparin johtaman ykkösketjun kohdalla tarina kulki samaa reittiä. Alkulohkossa Kärppä-kaksikon Kuparin ja Aleksi Heponiemen vierellä kokeiltiin sekä Eeli Tolvasta että Linus Nymania. Jälki ei ollut vielä toivotunlaista.

Paras kombinaatio löytyi, kun Suomen joukkueen kapteeni Aarne Talvitie nostettiin Kuparin ja Heponiemen vierelle.

– Sitten se peli alkoi heti rullata, Kupari myöntää.

Talvitie on pelaajaprofiililtaan hieman samanlainen kuin maailmanmestari Mika Pyörälä, joka on muodostanut seurajoukkue Kärpissä tuhoisan ketjun Kuparin ja Heponiemen kanssa.

– ”Arska” (Talvitie) tykkää mennä samalla tavalla maalille ja hän tekee likaista duunia. Hän sopi meidän ketjuun loistavasti. Oli ihan mieletöntä pelata hänen kanssaan, Kupari allekirjoitti ja jatkoi:

– Meidän ketju pelasi parhaat pelinsä noissa tärkeimmissä otteluissa. Turnauksessa pitää olla nouseva trendi ja meillä oli. Saimme lopussa parhaan irti.

Itse finaalissa Talvitie koki tärskyn ensimmäisen erän loppuhetkillä. Suomen joukkueen kapteenin polvi meni sököksi kaksinkamppailutilanteen yhteydessä.

Kuparin mukaan Suomen joukkue sai osaltaan taisteluhenkeä Talvitien sitkeydestä.

– Se kertoi omalta osaltaan joukkueen lujuudesta. Hän näytti, että joukkuetta ei jätetä, vaikka jalka menikin rikki. Hän tuli ja veti pari vaihtoa. Sen jälkeen hän jäi vielä tsemppaamaan vaihtoaitioon, jossa hän sanoi, että ”kyllä tämä voitetaan vielä”. Jenkit tulivat tasoihin, mutta saimme sitten puristettua itsestämme parhaan irti ja saimme lopussa maalin.

– Huikea finaalimatsi ja huikea reissu, Kupari myhäili.

Lue myös:

    Uusimmat