Nuori poliisikoira Viri jäljesti kadonnutta lähes neljä kilometriä – pelasti nuoren naisen hengen

Eilen illalla poliisi sai ilmoituksen Hämeenlinnassa ulkoilualueelle kadonneesta naisesta. Paikalle lähti poliisipartio sekä 2,5-vuotias poliisikoira, kennelnimeltään Suhteellisen Veijari, kutsumanimeltään Viri.

– Meille tuli ilmoitus, että nainen olisi hukassa Hämeenlinnan ulkoilualueella. Löydettiin naisen auto, josta koira otti jäljen, jota seurattiin noin 3600 metriä, poliisikoiranohjaaja, vanhempi konstaapeli Kalle Koskinen kertoo MTV Uutisille.

Koskisen mukaan Viri sai voimakkaan hajuhavainnon noin 100 metriä ennen naisen löytöpaikkaa.

– Koira reagoi tosi voimakkaasti, jonka jälkeen lähdettiin painamaan maastopolulle. Koira löysi naisen noin 90 metrin päässä kuntopolulta pahasta maastosta, jossa oli paljon kaatuneita puita. Naiselle annettiin ensiapua ja paikalle pyydettiin ambulanssi.

Pelasti naisen hengen

Ilman Virin tarkkaa vainua ja sinnikkyyttä nainen ei olisi Koskisen mukaan luultavasti selvinnyt elossa.

– Nainen oli niin vaikeassa paikassa. Ilman koiraa nainen olisi hyvin todennäköisesti menehtynyt. Koira pelasti kyllä hengen.

– Löydettäessä henkilö oli tajuttomana. Henkilö makasi puiden takana, joten oli vaikea muutenkin havaita häntä. Minulle itsellekin oli vaikea nähdä häntä.

Lenkkeilijät ja polskivat uimarit eivät häirinneet

Nuorelle belgianpaimenkoira malinoisille eilinen tapaus oli ensimmäinen konkreettinen hengenpelastus. Viri on ollut aiemmin mukana etsinnöissä ja tehnyt joitakin löytöjä, mutta eilinen on tähän asti merkittävin.

– Tämä on ensimmäinen konkreettinen kerta, kun ihmishenki on pelastettu, Koskinen sanoo.

Pitkän jäljestämisen jälkeen Viri jatkoi vielä työvuoroaan yön yli, jonka jälkeen se pääsi kotiin lepäämään.

Viri valmistuu partiokoiraksi lopullisesti ensi syksynä, kun se on suorittanut myös voimakäyttökoulutuksen. Nyt nuorelta koiralta löytyy viesti- ja jäljestystason pätevyydet.

– Olin tyytyväinen siihen, että alueella liikkui paljon ihmisiä, mutta koira teki töitä todella hyvin. Porukkaa lenkkeili ja oli uimassa. Koira keskittyi tiettyyn tehtävään, eikä ottanut häiriötä muista ihmisistä ja hajuista, Koskinen kertoo tyytyväisenä.

 Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja