Nuori mies yritti tappaa itsensä ja joutui sen takia vankilaan – Nigeria on maa, jossa itsemurha on yhä rikos

Nigerialaismies joutui vankilaan itsemurhayrityksensä jälkeen 3:00

Toissa vuonna nigerialainen Ifeanyi Ugokwe pidätettiin ja lukittiin viikoiksi vankilaan, koska hän yritti tappaa itsensä. Hänen ainoa rikoksensa oli itsemurhan yritys.

25-vuotias mies oli työtön eikä hänellä ollut varaa edes ruokaan. Lopulta hän päätyi yrittämään itsemurhaa sen jälkeen, kun vartija kävi hänen kimppuunsa hänen hakiessaan töitä rakennustyömaalta.

– Ajattelin päättäväisesti, että haen ja saan töitä rakennustyömaalta, joten pakotin itseni menemään sinne. Kun menin työmaalle, vartija tuli ja tönäisi minua niin kovasti, että kaaduin selälleni maahan, Ugokwe kertoi CNN:lle.

– Olin väsynyt ja tarvitsin sitä työtä, jotta saisin ruokaa.

Ei tiennyt tehneensä rikoksen

Vartijan nöyryytyksen jälkeen Ugokwe hyppäsi läheiseen laguuniin. Ohi kulkeneet kalastajat pelastivat miehen vedestä, jonka jälkeen kalajastajat  veivät hänet poliisien luo. Poliisit pidättivät hänet ja veivät vankilaan.

Itsemurhan yrittäminen on rikos Nigeriassa.

Ugokwe halusi kertoa itsemurhayrityksestään julkisesti, vaikka se leimaakin hänet. Hän ei kuitenkaan halua muiden ihmisten kärsivän Nigeriassa samalla tavalla kuin hän joutui kärsimään.

Ugokwe ei itse tiennyt, että itsemurhan yrittäminen on rikos Nigeriassa.

– Kun minut laitettiin selliin, mietin vain mitä olen tehnyt? En tappanut ketään, en varastanut mitään. Miksi olen täällä? Mitä tein väärin? Tämä on minun elämäni, ei valtion, hän sanoo.

Julmaa kohtelua

Ogakwe oli pidätettynä helmikuussa 2017, ja hänelle selvisi vasta viikkoja myöhemmin pidätyksensä syy. Vapautumisensa jälkeen Ogakwea valvottiin yhä.

– Rikosprosessi tämän tapaisissa jutuissa on pitkä ja monimutkainen ihmisille, jotka kärsivät mielenterveysongelmista. Se on julmaa näille ihmisille, sanoo terveysoikeuden asiantuntija Cheluchi Onyemelukwe, joka kampanjoi sen puolesta, että itsemurha poistettaisiin maan rikoslaista.

Nigeriassa itsemurhaa yrittänyt ihminen voidaan tuomita maksimissaan vuodeksi vankeuteen.

– Ihmiset, jotka suljetaan selliin, miettivät miksi he eivät onnistuneet itsemurhassa. He tuntevat itsensä avuttomiksi eivätkä keksi syytä jatkaa elämää, Onyemelukwe sanoo.

Harkitsi itsemurhaa uudestaan

Ugokwe kertoo harkinneensa itsemurhaa uudestaan vankilassa olosuhteiden takia.

– Pahinta oli se, kun minut suljettiin selliin hullujen ihmisten kanssa. Olin mieleltään häiriintyneiden ihmisten kanssa.

Ugokwe ja muut vangit pakotettiin syömään lääkkeitä. Kun Ogakwe yritti kieltäytyä lääkkeistä, hänet pahoinpideltiin.

Nigerian suurimman kaupungin Lagoksen vankiloiden tiedottaja kielsi CNN:lle Ogakwen väitteet.

– Väitteet pakkosyöttämisestä, hakkaamisesta ja lääkkeiden väkisin syöttämisestä ovat valhetta eikä sellaista tapahdu vankiloissamme, Rotimi Oladokun kirjoitti CNN:lle lähettämässään sähköpostissa.

Itsemurhia tapahtuu Nigeriassa tosiasiassa enemmän kuin tilastot antavat ymmärtää.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että Nigeriassa 100 000 ihmistä kohti tapahtuu 9,5 itsemurhaa.

Lue myös:

    Uusimmat