Nuori kelpaa vuokralaiseksi vain vanhempien avulla

Kuvituskuva asuntonäytöstä.Lehtikuva
Julkaistu 19.10.2013 17:26(Päivitetty 19.10.2013 17:28)
Toimittajan kuva

Johanna Lehtola

johanna.lehtola@mtv.fi

@LehtolaJo

Suomessa noin neljännes kansalaisista asuu vuokralla. Vaikeinta vuokra-asunnon saaminen on Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viidan mukaan yleensä nuorilla aikuisilla.

– Kaikkein nuorimmat asunnonhakijat eivät ole vakuuttavia ilman, että vanhemmat ovat mukana näytöillä, toteaa Anne Viita.

On myös muita ryhmiä, joilla vuokra-asunnon saaminen voi olla haastavampaa. Viita nostaa esimerkkinä kommuuniasunnot, johon olisi muuttamassa nuorten miesten ryhmä.

– Meillä on näkemys, että näissä kimppa-asunnoissa nuorten miesten ryhmä voi olla osan mielestä hyvin huolestuttava. Mietitään usein, että osaako miehet käyttäytyä vai remuavatko he? Sellainen bilettäminen mielletään jostain syystä juuri nuorten miesten erityisoikeudeksi. En tiedä onko se oikeasti totta, kun verrataan esimerkiksi nuoriin naisiin.

Vuokralaiset ry on tehnyt viimeksi vuonna 2010 tutkimuksen yhdessä Itä-Suomen yliopiston ja ympäristöministeriön kanssa vuokramarkkinoiden toimivuudesta. Tutkimuksen mukaan vähiten haluttu vuokralainen oli työtön mies. Viita arvelee, että se pitää yhä paikkansa.

– Silloin jos on työtön, niin pitäisi jotenkin pystyä todentamaan se, millä aikoo vuokransa maksaa.

Kynnystä madallettava maahanmuuttajille yksityisillä vuokramarkkinoilla

Lisäksi asunnon vuokraaminen maahanmuuttajataustaiselle on vuokranantajilla yhä lapsenkengissä. Syynä voi olla yhteisen kielen puuttuminen, mutta myös puhdas epävarmuus.

– Sopimustilanteessa ymmärrän, että se yhteinen kieli helpottaa tilannetta, kun kaikki ymmärtävät mitä on sovittu. Meillä moni vuokranantaja on iäkkäämpi, eikä välttämättä osaa englantia tai muita kieliä. Se yhteinen kieli ei ole sinänsä kohtuuton vaatimus, mutta olen myös sitä mieltä, että löytyy hyviä sopimusmalleja vieraillakin kielillä. Ihailen ja kannustan näitä vuokrasopimuksia tekemään, Viita sanoo.

Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja on nostanut esille mahdolliset kieliongelmat ulkomaalaistaustaisten vuokralaisten kanssa. Aihe on ajankohtainen ja siitä kannattaa keskustella lisää, toteaa Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

– Vuokranantajat puhuu ihan realismista. Meille ei ole turhaan tehty isoimpiin kaupunkeihin 38:lla eri kielellä asumisoppaita tai Suomessa ei olisi tehty 58 kielellä kuvallisia oppaita. Minä uskon, että tämä on oikea aihe kannustaa ja keskustella.

Viidan mukaan arastelun taustalla voi olla myös se, että yksityiset vuokranantajat eivät tunne välttämättä järjestöjä, jotka materiaaleja maahanmuuttajataustaisille vuokralaisille tarjoavat. Lisäksi vuokranantajilla ei ole käytössään välttämättä aina asumisneuvojia, kuten taas kunnallisissa vuokrataloyhtiöissä.

Suosituskirjeet yleistymässä

Vuokralaiset ry:llä jäseniä on Suomessa noin 12 000 ja se on erityisesti vuokralaisten etujärjestö. Viidan mukaan myös Vuokralaiset ry:ssä on huomattu, että suosituimpia vuokralaisia ovat yhä nuoret naiset.

– Uskallan lisäksi olla sitä mieltä, että vanhempi nainen on sellainen vuokralainen, jota pidetään myös hyvänä vuokralaisena. Usein tällainen niin sanotusti iäkkäämpi nainen osaa hoitaa kotia hyvin ja kuluttaa tietyllä tasolla asuntoa aika vähän ja vieraita käy aika harvoin esimerkiksi yökylässä.

Kasvukeskusten huutava pula vuokra-asunnoista on nostanut ainakin pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntojen hintoja. Kun kilpailu asunnoista kovenee, myös vuokralaisen täytyy osata esitellä itsensä oikeassa valossa. Näin uskoo Vuokralaisten ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

– Esimerkiksi elokuussa aika usein käy niin, että se joka pystyy nopeimmin vakuuttamaan vuokranantajalle maksukykynsä ja halunsa, kiilaa aikalailla kärkeen. Sitten jos pystyy vielä jollain lailla, esimerkiksi työnantajan palautteella tai edellisen vuokranantajan suosituskirjeellä osoittamaan, että on hyvä vuokralainen, niin vielä vain paranee. Asuntonäytössä kannattaa aina muistaa, että asunnon lisäksi myös minua ja minun luotettavuuttani vuokralaisena arvioidaan.

Anne Viita uskookin, että edellisten vuokranantajien suosituskirjeet tulevat yleistymään suurimmissa kaupungeissa jos asuntomarkkinat eivät viilenny. Niitä on Viidan mukaan voinut jo nähdä jonkun verran.

Vuokranantaja haluaa yhteisen kielen vuokralaisen kanssa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa