Vuokranantaja haluaa yhteisen kielen vuokralaisen kanssa

Suomen vuokranantajat ry:n mukaan suurin osa vuokranantajista kiinnittää huomiota kahteen asiaan; vuokranmaksuun ja asunnon kunnossapitoon.Lehtikuva
Julkaistu 19.10.2013 14:34(Päivitetty 19.10.2013 17:29)
Toimittajan kuva

Johanna Lehtola

johanna.lehtola@mtv.fi

@LehtolaJo

Sopivan vuokra-asunnon löytyminen voi olla joskus kiven alla. Etenkin kasvukeskuksissa kilpailu asunnoista on kovaa ja näytöissä voi olla kymmeniä asunnon haluavia. Kenet siis vuokranantaja lopulta valitsee?

– Se hyvännäköisin, rikkain ja menestynein ei aina ole vuokranantajan mielestä paras valinta. Kyllä siinä kisassa pärjää ihan tavalliset ihmiset, toteaa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kirjoitti tällä viikolla blogissaan, että homo- ja lesboparien asema vuokramarkkinoilla on viime vuosina parantunut. Myös Koro-Kanerva on samaa mieltä, mutta tekemistä riittää Koro-Kanervan mukaan yhä erityisesti maahanmuuttajien kanssa.

– Etenkin kasvukeskuksissa seksuaalisella suuntautumisella tai maahanmuuttajataustaisuudella on vähenevä merkitys. Silti esimerkiksi ulkomaalaisuustausta on yhä relevantti kysymys, koska ainakin itse näen niin, että vuokranantajalla ja vuokralaisella pitää löytyä yhteinen kieli. Jos sitä ei ole, niin aika huonoissa kantimissa vuokrasuhteen ylläpitäminen on.

Jos vuokranantaja ei esimerkiksi osaa englantia tai vuokralainen suomea, niin vuokraaminen voi tuntua Koro-Kanervan mukaan hankalalta erityisesti yksityisillä markkinoilla.

Mia Koro-Kanervan mukaan ei ole kuitenkaan olemassa mitään tiettyä kriteeriä, jota vuokralaisesta toivotaan.

– Kaksi tärkeintä ominaisuuttahan ovat varmasti se, että vuokra maksetaan ajallaan ja asunto pidetään kunnossa. Siitä eteenpäin mielipiteet jakautuvat aika paljonkin sen suhteen, mitä muuta siltä vuokralaiselta toivotaan, Koro-Kanerva sanoo.

Nuori nainen on yhä suosittu vuokralainen

Toisaalta Koro-Kanervan mukaan erityisesti iäkkäämmät vuokranantajat vuokraavat mieluusti asuntonsa nuorille naisille. Juurikin sen vanhan uskomuksen takia, että nuori nainen on siistein ja säntillisin vuokralainen.

– Eihän se näin ole. Kyllä ihan yhtä lailla nuoret miehet, vanhat miehet ja vanhat naiset osaavat olla hyviä vuokralaiskandinaatteja. Jotenkin silti tuntuu, että vallalla on - erityisesti iäkkäämpien vuokranantajien keskuudessa - yhä se, että haetaan nuorta naista vuokralaiseksi.

Koro-Kanerva toteaa, että hän on ottanut useasti esille jäsenistölle Vuokranantajat ry:ssä, että esimerkiksi luottohäiriöt koskevat ihan yhtä hyvin naisia kuin miehiä. Vuokralaisen kannattaakin pitää luottotietonsa kunnossa, koska isolle osalle vuokranantajista luottotiedot ovat tärkeä asia.

– Toisaalta meillä on vuokranantajia, jotka ovat havainneet toista. Henkilön, jolla on luottohäiriömerkintöjä, on hyvin vaikea saada vuokra-asuntoa. Jos vuokranantaja ottaa sellaisen vuokralaisen, jolla jotain merkintöjä on, niin joissain tapauksissa sellaisesta vuokralaisesta saattaa tulla paljon sitoutuneempi ja parempi vuokralainen kuin monesta muusta. Tämä johtuu siitä, että henkilö tietää, että hänen on vaikea saada asuntoa muuten.

Koro-Kanerva muistuttaa, että luottotietohäiriöitä on monenlaisia. Kaikki merkinnät eivät tee vuokralaisesta huonoa ehdokasta.

Miten kauan ajattelit asunnossa asua?

Myös muut sosiaaliset taustat, kuten työttömyys ja asunnottomuus voivat vaikuttaa päätökseen, mutta Koro-Kanervan mukaan harvoin.

– Työttömyyden kohdalla asia vaikuttaa tietenkin siinä mielessä, että vuokranantaja aina varmasti lähtee siitä, että voiko henkilö maksaa vuokransa. Etenkin yksityiset vuokranantajat pohtivat usein, että onko vuokrakandinaatilla taloudelliset edellytykset selviytyä vuokrasta, kun hän päätöksen vuokralaisesta tekee, miettii Koro-Kanerva.

–Yksityisillä vuokranantajilla ei varmastikaan ole väliä, oletko työtön tai asunnoton, kunhan ne peruskriteerit täyttyvät, eli asunto pidetään kunnossa ja vuokra maksetaan ajallaan. Suurimmalle osalle vuokranantajista tämä riittää, muistuttaa Koro-Kanerva.

Yksi tyypillisin toive vuokranantajalta on tietää, miten kauan vuokralainen suunnittelee asunnossa asuvansa.

– Toiset toivovat, että vuokralainen pysyy asunnossa hamaan tappiin asti, ainakin seuraavat kymmenen vuotta. Toiset taas toivovat, että vuokralainen pysyisi samana vain pari-kolme vuotta kerrallaan. Siinä on nimittäin aina se vaara vuokranantajan näkökulmasta, että jos on hirveän kauan sama vuokralainen, niin väistämättä siinä käy niin, että vuokrataso jää markkinoiden vuokratasosta jälkeen.

Koro-Kanervan mukaan Suomessa on arvioiden mukaan noin 280 000 asuntoa yksityisillä vuokramarkkinoilla. Keskimäärin yhdellä vuokranantajalla on kaksi sijoitusasuntoa. Tilastokeskuksen tietojen mukaan neljännes suomalaisista asuu vuokralla.

Nuori kelpaa vuokralaiseksi vain vanhempien avulla

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa