Mainos

Nuoret työttömät: "Ärsyttää, hävettää ja harmittaa"

Euroopan unionissa on yli 5,6 miljoonaa nuorta työtöntä. Suomessa alle 30-vuotiaista noin 14 prosenttia on työttömiä. Kolme nuorta suomalaista työtöntä kertoo, miksi on jäänyt töitä vaille.

Jatkojutussa Uudenmaan Työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntija Sirpa Pitkänen kommentoi nuorten tarinoita.

Mies, 21

"Jätin ammattikoulun LVI-opintoni kesken kolme vuotta sitten. Menin sinne raha mielessä, eikä se kiinnostanut tarpeeksi – siksi jaksoin olla siellä vain kolme kuukautta. Työttömänä olen ollut nyt kolmisen vuotta lukuun ottamatta yhtä lyhyttä työharjoittelua kaupassa. Olisin halunnut jatkaa, mutta se ei onnistunut jostain syystä. Olen yrittänyt hakea töitä, mutta se on vaikeaa, sillä pelkään uusien ihmisten tapaamista. Olen jättänyt työhaastatteluita väliin, koska olen mieluummin jäänyt kotiin nukkumaan.

Elän tällä hetkellä toimeentulotuella isän luona. Täytyy myöntää, että tilanteeni hävettää vähän. On laiska olo, koska olen vain maannut kotona kolme vuotta. Toisaalta, kun lopetin koulun, ajattelin, ettei se ei ainakaan kiinnosta paskaakaan, että istun kotona mieluummin. Olen käynyt nuorille työttömille tarkoitetussa tukitoiminnassa juttelemassa kaupungin ohjaajan kanssa siitä, mitä voisin tulevaisuudessa tehdä. Hain nyt keväällä uudestaan ammattikouluun sähkö- ja ICT-alalle. Toivon, että pääsisin opiskelemaan."

Mies, 28

"Olen ollut melkein joka kesä opiskelujeni ajan työttömänä. Lukuvuoden aikana olen tehnyt lyhyitä sijaisuuksia lukiossa, jossa olen opettanut lyhyttä matikkaa, kemiaa ja historiaa. Tämän kesän työttömyys oli osittain tietoinen valinta. Yritän suorittaa puuttuvia opintoja ja tehdä omia projekteja, jotka voisivat hyödyntää töiden saamisessa. Työpaikan hakeminen alkaa omalta osaltani uudestaan syksyllä, koska haluaisin sellaisen työpaikan, jossa voisin tehdä diplomityöni. Vaihdoin viime syksynä teknillisluonnontieteelliseltä alalta tietotekniikkaan, koska se tuntuu omalta jutulta. En ole vielä tehnyt tutkintoa kummastakaan. Uskon löytäväni oma alan töitä viimeistään sitten, kun valmistun. Ellen löydä, teen opetusalanhommia.

Olen pärjännyt hyvin opintotuella ja vanhempien avustuksilla. Hirveästi työttömyys ei kuitenkaan vaivaa, vähän pitää nipistää sieltä ja täältä. Olen tietysti harmissani siitä, etten saanut mistään kesäksi töitä. Olen tällä hetkellä ainut työtön omassa kaveripiirissäni, mutta se ei haittaa."

Mies, 32

"Valmistuin yliopistosta viitisen vuotta sitten. Pääaineeni oli tietojenkäsittelyoppi. Valmistumisen jälkeen olen tehnyt satunnaisesti oman alan pätkätöitä ja nyt olen ollut työttömänä reilun vuoden ajan. Töitä olen pyrkinyt etsimään koko ajan. Koska olen akateemisesti suuntautunut, en haluaisi tehdä mitä tahansa töitä. Sitä en tiedä, miksi en ole niitä saanut. Yksi syy saattaa olla se, että kilpailen sellaisten hakijoiden kanssa, jotka osoittavat IT-alaa kohden enemmän harrastuneisuutta kuin minä. Todennäköisesti myös yleinen taloustilanne vaikuttaa töiden saamiseen. Jatkossa aion laajentaa hakemieni töiden valikoimaa. Olen myös miettinyt uuden tutkinnon tekemistä.

Työttömyyden takia en ole joutunut luopumaan mistään, mutta esimerkiksi suurempia hankintoja ei voi tehdä. Ulkomaanmatkat eivät myöskään tule kyseeseen. Asun yksin, ja elän työttömyyskorvauksilla. Välillä oma tilanne ottaa järkyttävästi päähän. Joinain päivinä en ajattele koko asiaa. Olen tehnyt paljon vapaaehtoistyötä, mikä on tuonut tekemistä arkeen. Sen ansiosta en ole pudonnut yhteiskunnasta."

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.