Työvoimatoimisto: Nuorten tarinoissa kaksi ryhmää – syrjäytyneet ja akateemiset työttömät

Uudenmaan Työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntija Sirpa Pitkänen kommentoi kolmen nuoren työttömän tarinoita. Hän näkee niissä selkeästi kaksi ryhmää, akateemiset työttömät nuoret, joilla on tutkinto ja syrjäytyneet, tutkintoa vaille jääneet nuoret.

– Olen enemmän huolestunut syrjäytyneistä nuorista, joille kerääntyy ongelmia. Kotiin jäädessä mielenterveys alkaa temppuilla, tulee paniikkihäiriöitä ja päideongelmia, Pitkänen kertoo.

Kaikkein huolestuttavimpana tarinan Pitkänen pitää kolme vuotta työttömänä olleen 21-vuotiaan miehen tapausta.

– Vaikuttaisi siltä, että hänellä saattaa olla terveydellisiäkin ongelmia, koska uusien ihmisten tapaaminen pelottaa. Tapaus on haasteellinen, sillä mies on ollut työttömänä pitkään.

Pitkänen suosittelee 21-vuotiaalle hakeutumista ammatinvalinnan ohjaukseen TE-toimistoon ennen uuden ammattikoulutuksen aloittamista. Opintojen aloittaminen kolmen vuoden tauon jälkeen voi olla haastavaa ja johtaa uusiin kielteisiin kokemuksiin.

– Opiskelemaan ei kannata lähteä suin päin, etenkin kun miehen oma juttu on selvästi hakusessa. Hänen pitäisi päästä tekemisen meininkiin pikku hiljaa.

Tutkinto valmiiksi ja työnhakuvalmennukseen

Toisesta, 28-vuotiaan työttömän tarinasta Pitkäsellä on myös selvä näkemys.

– Kehottaisin tekemään tutkinnon mahdollisimman nopeasti valmiiksi.

Pitkäsen mukaan vaarana on, että koulutusalaa vaihtanut mies ei saa kumpaakaan tutkintoa valmiiksi ja jää ikuiseksi opiskelijaksi.

– Mietin myös sitä, mitä työpaikkoja kesätöitä vaille jäänyt nuori mies on hakenut. Jos hän on hakenut vain oman alan töitä, kannattaisi ehkä madaltaa kynnystä hakea muitakin töitä, että pysyy työelämässä mukana.

Kolmannelle, 32-vuotiaalle työttömälle Pitkänen suosittelee työnhakuvalmennusta, jossa käydään läpi noin viikon ajan työhakemukseen liittyviä asioita.

– Voi olla, että hän on hakenut vääränlaisilla hakemuksilla töitä, eikä siksi ole onnistunut. Toisaalta on myös totta, että IT-alalla on kova kilpailu ja ajan hermolla pitää olla, jos haluaa töitä.

Pitkänen huomauttaa, että monella muulla on aivan samanlainen tilanne. Nykyinen työelämä on pätkätöitä, eikä työpaikkoja ole tarpeeksi kaikille akateemisesti koulutetuille ihmisille.

32-vuotiaalle miehelle voisi sopia myös alan täydentävä koulutus. Uutta tutkintoa Pitkänen ei suosittele tekemään vain tutkinnon saamisen takia.

– Jos sellaisen tekee, pitää tietää, että töitä on kyseisellä alalla tarjolla.

Lue myös:

    Uusimmat