Mainos

Nuoret saavat helposti alkoholia

Suurin osa alkoholia käyttävistä nuorista hankkii juomansa kaverin kautta. Vajaa viidennes kertoo saavansa alkoholia vanhemmiltaan.

Stakesin toteuttamassa ostokokeessa vajaa puolet alaikäisen näköisistä asiakkaista onnistui ostamaan alkoholia. Suurin osa nuorista kuitenkin kertoo hankkivansa alkoholia kaverilta.

Nuorista 63 prosenttia pitää alkoholin hankkimista helppona. Myös kiinnijäämisriski sen hankkimisessa arvioidaan pieneksi erityisesti silloin, kun alkoholi hankitaan välittäjän kautta. Nuoren itse yrittäessä ostaa alkoholia kiinnijäämisen riskiä pidetään suurimpana Alkossa.

Alaikäisistä 68 prosenttia ilmoittaa hankkivansa alkoholia kaverin kautta. Vanhemmiltaan alkoholia kertoi saavansa 18 prosenttia, sisaruksiltaan 16 prosenttia, tuntemattomilta 14 prosenttia ja kotoa otti 15 prosenttia. Kaupasta alkoholia hakee itse 18 ja Alkosta 8 prosenttia alaikäisistä.

Tutkija Kirsimarja Raitasalon mukaan tutkimuksen tulos ei ollut yllätys, mutta siitä on silti syytä olla huolissaan.

- No onhan siitä tietenkin siinä mielessä syytä huolestua, koska lakia ei noudateta. Aikuiset tuntee vastuunsa ja valvoo sitä, että alaikäiset ei saa alkoholia käsiinsä. Tää on kuitenkin se ensimmäinen taso miten siihen voidaan puuttua, että jos ei nuoret ylipäätään saa alkoholia käsiinsä, niin se juominenkin hankaloituis.

-Ruotsissa on tehty vastaavanlaista ja siitä saatiin suurinpiirtein samanlaiset tulokset, että tässä mielessä tulos ei ollut ylättävä.

Alaikäisten alkoholin hankkimista koskevat tutkimustulokset käyvät ilmi Stakesin Yhteiskuntapolitiikka-julkaisun artikkelista.Tulokset ovat paikallisen alkoholipolitiikan tutkimus- ja kehityshankkeen Pakka-projektin aineistosta, 14-18-vuotiaiden kouluterveyskyselystä sekä Stakesin toteuttamista ostokokeista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.