MTV tapasi helsinkiläisnuoria, joita pelottaa liikkua yksin juna-asemilla: "Porukka on sellaista, ettei tiedä mitä voi käydä"

Helsingin Malmin rauhattomuus huolestuttaa nuoria itseäänkin – MTV paikalla 4:57
Katso videolta, mitä Helsingin Malmilla paikalliset ajattelevat tilanteesta: "Kun näen isoja porukoita, välttelen silmäkontaktia"

Helsingin päärautatieasemalla 24-vuotias mies menehtyi joukkotappelun seurauksena maanantai-iltana. Poliisi tavoitti epäillyn nuorisojoukon Malmin juna-asemalta pian henkirikoksen jälkeen. Paikalliset asukkaat pitävät varsinkin Ala-Malmia levottomana alueena. 

Malmia ja varsinkin juna-aseman lähialuetta pidetään paikallisesti rosoisena paikkana. Muita nuorisoon liittyviä rikoksia on tapahtunut lähiaikoina. Esimerkiksi viime kesäkuussa poliisi puuttui jopa noin 200 nuoren joukkotappelutilanteeseen.

"En yleensä ikinä liiku Malmilla yksin illalla"

MTV:n haastattelemat nuoret kuvailevat varsinkin alueen ilta-aikaa levottomaksi. He kertovat, kuinka rauhattomuus vaikuttaa heidän liikkumiseen ja käyttäytymiseen. 

– Menen kotiin niin nopeasti kuin pystyn, koska porukka on sellaista, ettei tiedä mitä voi käydä. Välttelen silmäkontaktia isompien porukoiden kanssa, kertoo Said Hanate

– En ikinä liikkuisi Malmilla yksin, varsinkaan illalla. En suosittele sitä kenellekkään, toteaa Netta Siren

Viime maanantain puukotuksen pääepäilty on 16-vuotias. Tästä ja alueen yleisestä levottomuudesta huolimatta, nuoret kertovat etteivät pelkää muita nuoria – kunhan noudattavat varotoimia. 

– Liikun isoissa porukoissa muutenkin. En usko, että minulle kävisi mitenkään, Siren kertoo. 

– Jos liikun pienessä porukassa tai yksin niin huomioin isoja porukoita ja olen todella varovainen. En halua, että minulle tai jollekkin muulle käy mitään, Hanate kuvailee. 

Paikalliset toivovat, että poliisi näkyisi enemmän katukuvassa 

Kaikkien haastateltavien mielestä poliisin valvonta on riittämätöntä alueen levottomuuteen nähden. 

– Täällä on paljon ihmisiä, joilla on ongelmia, ja korona-aika on varmasti lisännyt niitä. Valvonta ei pysy perässä enää, toteaa Päivi Riihilahti-Syvärinen

– Poliisin pitäisi näkyä enemmän tässä katukuvassa. Jopa jalkautumista pitäisi lisätä. 

Paikallisten nuorten mielestä pelkkä poliisien näkyvyyden lisääminen ei ratkaise tilannetta.  

– Ne, jotka hengailevat tuolla ostarin edessä, kuitenkin asuvat täällä. Minun mielestäni turvallisempaa olisi, jos täällä pyörisi vaikka nuoriso-ohjaajia välillä, Siren pohtii. 

MTV Uutiset Live kävi Malmilla kuulemassa paikallisten tuntemuksia alueen tilanteesta. Katso kokonaiset haastattelut videolta ylhäältä. 

Muokattu otsikkoa kello 19.40. 

Lue myös:

    Uusimmat