Nuoret kertovat: Näitä ongelmia kohtaamme sosiaalisessa mediassa

Ilkeää kommentointia ja vanhempien miesten yhteydenottoja. Sosiaalisen median riskit ovat tulleet 13-vuotiaalle Niinalle ja 15-vuotiaalle Tuukalle tutuksi. Niina toivoo, että netissä ikärajoja noudatettaisiin tarkemmin.

Kun Niina täytti 13, hän sai perheeltään luvan liittyä sosiaalisen median suosituimpaan yhteisöpalveluun Facebookiin. Ikätovereidensa keskuudessa Nina on kuitenkin harvinaisuus, sillä monet hänen ystävistään ovat liittyneet palveluun huomattavasti aiemmin.

– Netissä ikärajoja noudatetaan huonosti, Niina toteaa.

Netin lieveilmiöt, kuten kiusaaminen, ovat tulleet tutuksi myös Niinalle. Henkilökohtaista kokemusta Niinalla ei häirinnästä ole, mutta kaveripiirissä ongelmia on ollut.

– Kiusaaminen on lähinnä haukkumista ja ikävää kommentointia, Niina tietää.

Tuntemattomat miehet lähestyvät tyttöjä netissä myös varsin avoimesti.

– Minua ei poikana kukaan ole lähestynyt, mutta tyttöystävääni kyllä, kun hän on laittanut kuviaan Irc-galleriaan, 15-vuotias Tuukka kertoo.

Netissä maine on helppo pilata

Internetin yhteisöpalvelut, ensisijaisesti Facebook, helpottavat Tuukan elämää, sillä sosiaalisen teinin puheaika ei riitä puhelimessa puhumiseen. Facebookiin Tuukka liittyi jo 12-vuotiaana, vuosi ennen vaadittua 13-vuoden ikää.

Tuukan lailla monet teini-ikäiset ovat nykyään Facebookin jäseniä, vaikka palvelua pidettiin aluksi erityisesti nuorten aikuisten yhteisönä.

– On mukavaa, että kavereihin voi pitää yhteyttä ilmaiseksi, poika iloitsee.

Sosiaalisen median mahdollisuuksista huolimatta Tuukka pitää internetin uhkia hyötyjä suurempana.

– Netissä voi saada helposti huonon maineen. Itse en julkaise sosiaalisessa mediassa juuri muuta kuin videoita, enkä neuvoisi muitakaan julkaisemaan liian henkilökohtaisia asioita ihmisille, joihin ei täysin luota. Tärkeimmistä asioista on hyvä puhua kavereiden kanssa kasvotusten, Tuukka sanoo.

Lue myös:

AVA/Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat