Nukutko huonosti? Syy voi löytyä täältä

Jos univaikeudet jatkuvat yli kuukauden, tulee niiden syy selvittää. Tällöin kyse ei välttämättä ole itsestään ohi menevästä ongelmasta.

Syyt uniongelmiin voivat olla varsin moninaisia ja henkilökohtaisia. Hetkittäisiä unihäiriöitä aiheuttavat esimerkiksi kiire ja työhuolet, mutta jos unihäiriö jatkuu pitkään, voi olla kyse jostain vakavammasta.

Kipu

Moni kärsii kroonisista kivuista, jotka haittaavat nukkumista. Yleisimpiä unen häiritsijöitä ovat selkäkipu, päänsärky ja hampaiden voimakas pureminen ja hankaaminen. Vaivoihin kannattaa hakea apua lääkäriltä.

Stressi ja psyykkiset sairaudet

Ahdistus ja masennus sekä aiheuttavat unettomuutta että ovat sen seurausta. Elämän stressitilanteet, kuten rahahuolet tai avioero, voivat laukaista unihäiriön, josta tulee pitkittyessään jatkuva öinen ongelma.

Kuorsaus

Suurin osa kuorsaajista ei koe kuorsauksesta aiheutuvan häiriötä unelle – kumppani saattaisi tosin olla eri mieltä. Kuorsaus voi kuitenkin olla uniapnean oire. Uniapneassa hengitykseen tulee unen aikana lyhyitä ja pitkiä katkoja, ja siihen voi liittyä kovaääninen kuorsaus.

Jet lag

Aikavyöhykkeiden ylittäminen saa sisäisen kellosi sekaisin. Normaalisti sisäinen kello muistuttaa sinua heräämään kun on valoisaa ja nukkumaan kun on pimeää. Kello saattaa kuitenkin mennä sekaisin useiksi päiviksi, kun olet matkustanut aikavyöhykkeiden välillä. Jos työhösi liittyy paljon matkustamista, voi unirytmisi olla jatkuvasti sekaisin.

Vuorotyö

Vuorotyö voi heittää kehon serotoniinitasot sekaisin. Serotoniini on hormoni, joka säätelee unirytmiä, joten sen vähäinen taso voi aiheuttaa väsymystä ja ongelmia unirytmin löytämisessä.

Hormonimuutokset

Vaihdevuodet, kuukautiset ja raskaus voivat aiheuttaa naisille uniongelmia. Kuumat aallot, rintojen herkkyys tai jatkuva tarve virtsata voivat kaikki häiritä normaalia unirytmiä ja keskeyttää unen. Jopa 40 prosenttia vaihdevuosia läpikäyvistä naisista voivat kohdata uniongelmia.

Fyysiset sairaudet

Univaikeudet voivat olla sairauden seurausta. Astma ja muut keuhkosairaudet voivat aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja hengästymistä erityisesti aamuyöstä. Myös sydänsairaus voi näkyä epänormaalina hengityksenä. Unettomuus lasketaan Parkinsonin taudin ja muiden neurologisten sairauksien yleiseksi sivuvaikutukseksi.

Lääkitys

Niin reseptilääkkeet kuin ilman reseptiä saatavat lääkkeetkin voivat häiritä unta etenkin, jos otat lääkkeet lähellä nukkuma-aikaa tai jos annokset ovat normaalia suurempia. Jos yhdistät univaikeudet muutokseen lääkityksessäsi, hae lääkäriltä apua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja