Mainos

Nukkuuko nuoriso kohtalokkaana EU-kansanäänestyspäivänä?

Yksi Britannian kansanäänestyksen isoista kysymysmerkeistä on, miten aktiivisia ihmiset ovat äänestyspäivänä. Asiantuntijat raapivat päätään asian ennakoinnissa.

– Kyselytutkimusten suurin ongelma on identifioida, kuka tosiasiassa aikoo äänestää, sanoo politiikan kyselytutkimusten johtaja Tom Mludzinski ComRes-yhtiöstä.

Viime kevään parlamenttivaaleissa äänestysaktiivisuuden ennakointi epäonnistui. Tämä selitti sitä, miksi gallupit menivät niin pahasti metsään.

– Meillä oli liian paljon ihmisiä, jotka sanoivat, että he aikovat äänestää ja he äänestävät työväenpuoluetta. Äänestyspäivänä he eivät vain ilmaantuneet uurnille. Pääosin kyse oli nuorista ja vähempiosaisista ihmisistä.

1:45

Vastaavaa epävarmuutta on ilmassa myös kansanäänestyksen alla.

– Trendi näyttää olevan sama: nuoret, pienituloiset ja alempiin sosiaaliluokkiin kuuluvat ilmaantuvat uurnille epätodennäköisemmin kuin vanhemmat, hyvätuloiset ja korkeasti koulutetut, Mludzinski sanoo.

Britanniassa yleinen arvio on, että mitä alhaisempi äänestysprosentti, sitä todennäköisemmin EU-eroa ajava leiri voittaa. Tätä perustellaan sillä, että nukkuvien äänestäjien joukossa on yleensä paljon nuoria. Nuoret ovat todennäköisemmin niitä, jotka kannattavat EU-jäsenyyttä.

– En usko, että vaikutus on niin vahva kuin monet ihmiset väittävät, Mludzinski sanoo.
Hän huomauttaa, että EU-jäsenyyden kannatus on vahvaa myös ylemmän keskiluokan joukossa.

– Nuoret äänestävät epätodennäköisemmin, mutta hyväosaiset ilmaantuvat uurnille todennäköisemmin. Vaikutukset melkein mitätöivät toisensa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.