Nuijapäät pulassa! Voiko kuivuvan ojan sammakonpoikasia auttaa kuumalla säällä?

Nuijapäät pulassa! Voiko kuivuvan ojan sammakonpoikasia auttaa kuumalla säällä? 0:22

Kuivahtamaisillaan oleva oja kuhisee nuijapäitä, aurinko porottaa, eikä sateista tietoakaan. Laukaalainen Anne Leinonen kuvasi sammakonpoikien hädän, mutta kannattaako luonnon asiaan sekaantua?

Laukaalla asuva Leinonen kuvasi kotinsa läheisellä peltoalueella sijaitsevan ojan, jossa jo nuijapäiksi kehittyneet sammakonpoikaset olivat kuivuvan ojan armoilla.

Katso videolta, miten pulassa nuijapäät ovat hellesäällä!

– Tulee seurattua erilaisia luonnonilmiöitä. Huomasin, että kutua oli kehittynyt ojassa nuijapäiksi, mutta vesi oli käymässä vähiin, Leinonen kertoo.

Leinonen pohti Facebookissa julkaisemiensa kuvien yhteydessä, mitä ihminen voi tehdä sammakoiden hyväksi jos niiden elinympäristö uhkaa kuivua kuumalla säällä.

Sammakkoasiantuntija neuvoo

Sammakoiden hätää voi helpottaa tehokkaimmin kattamalla ojan tai lammikon, kertoo eläintietelijä Markus Piha Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

– Lisääntymispaikan voi kattaa vaikkapa oksilla tai puunrungoilla, jolloin auringon haitat vähenevät, Piha sanoo.

Pihan mukaan veden kantaminen kuivuvaan ojaan tuskin auttaa asiaa. Jos nuijapäät ovat lammikossa, josta vesi ei pääse virtaamaan pois, veden kantamisesta saattaa olla pientä apua.

Kuuluuko luonnon kiertokulkuun sotkeutua?

Kysymys on eläintieteilijän mukaan monipiippuinen. Pihan mukaan jo kaivettu oja tai lammikko on jo ollut tietyllä tavalla luontoon sotkeutumista.

– Ehkä sitä voi miettiä siltä kannalta, että voi koittaa korjata omia ”sotkujaan”.

Pihan mukaan luonnossa sammakonpoikasten kuolevuus on valtavaa, sillä vain murto-osa selviää täysikasvuisiksi. Hyvien kutupaikkojen luominen alueille, joista luontaiset kosteikot ja lammikot ovat hävinneet, voi hyödyttää sammakkoeläimiä suuresti.

– Kuivuvien ojien pelastusoperaatioilla näen aika pieniä vaikutusmahdollisuuksia, eläintieteilijä sanoo.

Kuiva kevät voi olla kohtalokas

Sammakot kutevat Etelä-Suomessa huhti-toukokuussa riippuen kevään edistymisestä. Veteen lasketusta kudusta kuoriutuu nuijapäitä noin kolmen viikon jälkeen. Tästä menee vielä kahdesta kolmeen kuukauteen, että kosteikosta ponnistaa ulos pikkuruinen sammakko.

Sateeton kausi voi valitettavasti pistää sammakon kehitykselle pisteen jo kutuvaiheessa.

– Kuivat keväät saattavat tuhota kutua nimenomaan kuivumiselle alttiilta paikoilta, Piha sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat