Mainos

”Nöyryyttäminen riittää!” – Rakennusliitto vaatii tuntuvia palkankorotuksia ja haukkuu hallituksen toimet

Rakentajat vaativat ensi talven sopimuskierroksella tuntuvia palkankorotuksia.

Rakennusliiton valtuuston mukaan palkansaajien, työttömien, eläkeläisten ja opiskelijoiden toimeentuloa on leikattu viime vuosina liikaa talouslaman ja erilaisten säästöjen takia. Valtuusto korostaa, että samaan aikaan yritysten omistajilleen maksamat osingot ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

Rakennusliitto tavoittelee seuraavalla sopimuskierroksella selvästi rakentajien reaaliansioita nostavia korotuksia ja vaatii samalla valtakunnansovittelija Minna Hellettä toimimaan puolueettomasti ja pidättäytymään ennakkoon malttisaarnaajan tehtävästä. 

Liitto ei hyväksy hallituksen suunnitelmia vaieten

Rakentajien mielestä peruspalkansaajien ja työttömien nöyryyttäminen alkaa paisua mittaan, joka koettelee ammattiyhdistysliikkeen kärsivällisyyttä ja edellyttää kovempia toimia. Rakennusliitto sanoo maan hallituksen haluavan nöyryyttää työttömiä, lisätä karenssipäiviä ja siivota kortistoa pudottamalla sieltä väkeä pois hallintokikkailulla. Tavoitteena on liiton mukaan työttömyyslukujen kaunisteleminen ja hallituksen maineen paikkaaminen.

Rakennusliiton valtuuston mielestä nyt pitäisi karsia työttömyysturvan idioottimaisuuksia eikä lisätä niitä, joten se ei tule hyväksymään suunniteltuja leikkauksia vaieten ja toimettomana.

– Hallituksen toimet ovat jopa joitain ryhmiä syrjiviä ja työtön voi tipahtaa kortistosta vaikka vain siksi, ettei omista digitaalisia välineitä tai osaa käyttää niitä. Suomen kansalaisen ei ole lain mukaan pakko omistaa digivehkeitä voidakseen asioida viranomaisten kanssa, liitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Edessä järjettömiä tilanteita

Liiton mukaan edessä on tilanne, jossa työttömät ja lomautetut rakentajat aiotaan pakottaa hakemaan mahdollisesti kymmeniä kertoja samaan paikkakunnan yritykseen, joka ei halua maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Liiton tiedotteessa kirjoitetaan, että varsinkin asutuskeskusten ulkopuolella hallituksen hanke johtaisi täysin järjettömiin tilanteisiin.

– Samoin se voi johtaa pakkomuuttoon työn perässä toiselle paikkakunnalle, vaikka työttömällä ei olisi siihen varaa. Tässä voidaan perustellusti puhua jo siitä, että hallitus syyllistyy työttömien ja palkansaajien törkeään kiusaamiseen.

Rakennusliitto kannattaa sitä, että työttömille tarjotaan lisää koulutusta, heille räätälöidään lisää palveluja tai heidän ammattitaitoaan parannetaan.

– Rakennusalan työttömät eivät ole työhaluttomia vaan hyvin usein yritykset ovat haluttomia palkkaamaan kotimaista osaavaa työvoimaa. Tänäkin keväänä ammattioppilaitoksista valmistuu koko joukko nuoria, jotka ottaisivat mieluummin työpaikan kuin jäisivät kotiin viettämään kesää, liitosta kerrotaan.

Tiedotteen mukaan rakennusalalla työskentelevien nuorten työllisyyttä heikentää osaltaan työministeri Jari Lindströmin (ps.) sallima käsittämätön päätös, jonka mukaan hän ei ota kantaa virkamiesten päätöksiin vaan sallii tuoda rakentajia Suomeen myös Euroopan ulkopuolelta. 

1:37

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.