Nörttien peliareenasta kohti miljardibisnestä – "Assembly on vauhdittanut suomalaista osaamista"

Raportti: Suomi on maailman huippua uuden tekniikan kehittämisessä 1:32

Alkuvaiheen kasvuyrityksiin sijoittavan Atomico-yhtiön suomalainen sijoitusjohtaja arvioi, että Assemblyn demokilpailuilla on ollut selvä vaikutus suomalaiseen peli- ja virtuaalitodellisuusosaamiseen.

Suomalainen osaaminen ns. Deep Tech-aloilla on korkealla tasolla. Näin arvioi Teddie Wardi, joka työkseen etsii sijoituskohteita aloittelevista teknologiayhtiöistä.

Deep Tech eli syvä teknologia viittaa uusiin, nouseviin teknologioihin kuten virtuaalitodellisuus, robotiikka ja keinoäly.

– Suomessa on paljon globaaleja tekijöitä. Supercell on hyvä todiste siitä, että Suomestakin voi tulla Euroopan suurimpia start up-yrityksiä, Wardi toteaa.

Assembly-tietokonetapahtumat ovat nykyisin profiloituneet lähinnä pelaamisen kautta. Suomalaisen graafisen puolen tietokoneosaamisen kehittymisen kannalta tärkeimpiä ovat kuitenkin olleet demokilpailut, joissa kilpailijoiden on pitänyt luoda mahdollisimman näyttävää tietokonegrafiikkaa tiukoissa rajoissa.

– Suomessa virtuaalitodellisuusosaaminen tietyllä tavalla pohjautuu tähän demoskeneen. Aluksi Assembly-tapahtumiin ja sitten peliteollisuuteen, josta tämä 3D-osaaminen on tullut. Nämä osaajat eivät ole tulleet mitenkään tyhjästä, vaan tätä osaamista on rakennettu Suomessa viimeisen 10-15 vuoden ajan, Wardi pohtii.

Amerikkalainen superlupaus pysäköi Suomeen

Yksi todiste suomalaisen osaamisen tasosta on Wardin mukaan se, että yhdysvaltalainen Magic Leap-niminen lisätyn todellisuuden yhtiö on avaamassa Euroopan teknologiakeskuksensa Helsinkiin.

Magic Leapillä ei ole vielä edes valmista tuotetta, mutta se on silti kerännyt satoja miljoonia dollareita sijoituksia.

– Magic Leapin asettuminen Suomeen kertoo siitä, että Suomesta löytyy kansainvälisen tason osaajia. Se ei kalpene mitenkään sen edessä, mitä Yhdysvalloista tai Aasiasta löytyy, Wardi kehuu.

Helsinki pullollaan koodareita

Suomessa on siis pitkät perinteet ohjelmistojen kehittämisessä. Atomico-sijoitusyhtiön teettämästä raportista käy ilmi, että pelkästään Helsingistä löytyy 29 000 ohjelmistokehittäjää. Heistä puolet on tehnyt työtään yli kuusi vuotta.

Tämä selittää osaltaan Suomen menestystä.

–  Osaamisen määrä ja syvyys on hyvin merkittävä tekijä, kun verrataan vaikka Tukholmaan tai muihin keskittymiin Euroopassa, Wardi arvioi.

Sijoittaja uskoo, että Suomesta löytyy myös jatkossa Supercell-peliyhtiön kaltaisia jättimenestyksiä.

– Me uskomme vahvasti, että seuraavan kymmenen vuoden aikana löytyy vähintään yksi tällainen miljardiluokan exitti myös Suomesta, Wardi toteaa ja viittaa start up-yrityksen myyntiin.

Slush kasvuyritystapahtuma on käynnissä Helsingissä tänään ja huomenna.

Lue myös:

    Uusimmat