Mainos

Norovirus jyllää yllättävän sitkeänä

Norovirusepidemia on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen äkäinen. Tautitapauksia on tilastoitu syksyn ja talven aikana vajaat 2000, mutta tapausten uskotaan olevan vain jäävuoren huippu.

Ripulia ja oksennustautia aiheuttava norovirusepidemia ei ole vieläkään hellittänyt. Kansanterveyslaitoksen mukaan syksyllä alkanut epidemia on ollut koko talven riesa eri sairaaloissa ja vanhainkodeissa, joissa on jouduttu sulkemaan ajoittain osastoja.

Jokatalvinen epidemia alkoi tällä kertaa huomattavasti aikaisemmin kuin tavallisesti. Tartuntatautilääkäri Petrus Säilän mukaan se näyttää myös jatkuvan tavallista myöhempään - yleensä epidemia sammuu kevään korvilla.

Kansanterveyslaitoksen tilastoon on syksyn ja talven aikana kertynyt vajaa 2000 noroviruksen positiivista näytettä pikkulapsista ja vanhuksista. Luku saattaa olla vain kymmenes- tai sadasosa kaikista tautiin sairastuneista.

Äkäinen epidemia

Euroopan läpi käynyt ja nyt Suomessa vaikuttava epidemia on ollut hyvin äkäinen. Ihmisillä ei ole ollut virusta vastaan riittävää vastustuskykyä, ja tauti on käynyt laajan osan läpi.

- Kun sairaaloihin tulee tartunnan saaneita potilaita, tauti on tarttunut henkilökuntaan. Joitakin osastoja on jouduttu sulkemaan, kun henkilökunnasta on saattanut olla puolet tai kolmasosa oksennus- ja ripulitaudissa. Tilanne palautuu aika nopeasti normaaliksi henkilökunnan parannuttua, Säilä sanoo.

Taudin saaneen on syytä juoda riittävästi, pysytellä poissa töistä vielä muutaman oireettoman päivän ajan ja huolehtia käsihygieniasta.

Noroviruksen aiheuttama ripuli- ja oksennustauti ei ole terveelle ihmiselle vaarallinen, mutta vanhuksille ja monisairaille se voi aiheuttaa joissain harvoissa tapauksissa hengenvaaraa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.