Mainos

HS: Pariisin ja Brysselin iskuissa räjähtämätön panos ja tekijä paennut – onko samankaltaisuus suunniteltua?

Sekä Pariisin että Brysselin terroristi-iskuissa yksi tekijöistä hylkäsi räjähteensä ja pakeni paikalta. Kyseessä saattaa olla keino pitää median huomio iskuissa pitkään, kertoo Helsingin Sanomat.

Terroristijärjestö Isis on ilmoittautunut sekä Pariisin että Brysselin terroristi-iskujen tekijäksi. Marraskuussa Pariisissa kymmenen hengen terroristijoukosta yksi hylkäsi räjähdeliivinsä ja pakeni paikalta. Karkuri oli iskujen pääepäilty Sahal Abdeslam, jota jahdattiin Belgiasta neljän kuukauden ajan ennen pidätystä.

Nyt sama kaava näyttää toistuneen Brysselin toissapäiväisissä iskuissa, kun iskujen kolmas epäilty tekijä on karkuteillä ja paikalta on löydetty laukaisematta jäänyt pommi.

Onko samankaltainen kaava suunniteltua?

Helsingin Sanomien haastatteleman jihadistiliikeisiin perehtyneen kapteenin Antti Parosen mukaan tämä on mahdollista. Terroristisolut pyrkivät toistamaan iskut samankaltaisina ja mahdollisimman yksinkertaisina.

– Tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa oliko suunnitelmallista se, että yksi tekijöistä jättää varusteensa ja pakenee paikalta jatkaen toimintaansa muualla ja luoden epävarmuutta. Toinen mahdollisuus on se, hän tuli vain katumapäälle, Paronen sanoo HS:lle.

Myös terroristitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta kertoo kiinnittäneensä huomiota iskujen yhteiseen piirteeseen.

– Se ei ole mikään yleinen ilmiö itsemurhaiskuissa, hän sanoo.

HS:n mukaan yhden henkilön henkiin jättämisen syynä saattaa olla se, että sillä varmistetaan aiheen pysyminen uutisotsikoissa. Henkiin jääneen pakomatka voi johtaa Brysselin Molenbeekissäkin nähtyyn poliisioperaatioon ja aiheen pysymiseen otsikoissa.

Parosen mukaan uutislähetyksiin pääseminen on yksi terroristi-iskujen tavoitteista.

0:31

2:18

0:22

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.