Kommentti: Norjassa viisi ihmistä surmanneen motiivi kiinnostaa

37-vuotias tanskalaismies surmasi viisi ihmistä Norjassa keskiviikkona tapahtuneessa hyökkäyksessä. Poliisi selvittää motiivia. Mitä voisi olla taustalla, pohtii MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Norjan suojelupoliisin mukaan teko vaikuttaa terrorismilta, mutta tutkinta on yhä kesken.

Pitkään työttömänä ollut mies oli kääntynyt islamin uskoon ja poliisi arvioi hyökkääjän radikalisoituneen. Poliisi on ollut mieheen yhteydessä tämän tiimoilta viimeksi 2020. Norjan supo, PST, tiedotti teon vaikuttavan terroristiselta, vaikka tutkimukset ovat kesken.

Teko näyttää päälle päin ns. "yksinäisen suden" teolta – juuri sellaiselta, jota suojelupoliisi on pitänyt Suomessakin suurimpana terroriuhkana.

Toisaalta monelta alun perin yksinäiseltä hyökkääjältä näyttäneeltä on kuitenkin tutkinnassa löytynyt yhteyksiä radikaaleihin järjestöihin.

Tässä tapauksessa on kuitenkin viitteitä, että taustalla vaikuttaisivat vakavat mielenterveysongelmat.

Norjalaisten tiedotusvälineiden mukaan ”mies oli ollut yhteydessä Norjan terveyspalveluihin”. Tanskalaisen Ekstrabladetin haastattelema sukulainen puolestaan kertoo miehen kärsineen vakavista mielenterveysongelmista.

Sukulaisen mukaan 37-vuotiaan olisi pitänyt olla suljetulla osastolla mielisairaalassa.

Hyökkääjän asianajaja on kertonut kuitenkin miehen ymmärtävän tekonsa, mutta epäilemättä hänen mielentilansa tutkitaan.

Tiedotusvälineet ovat kertoneet myös, että hyökkääjän vanhemmat olivat hakeneet pojalleen uhkailun takia lähestymiskiellon.

Miehen taustalta löytyy myös rikoksia.

Eri tiedot piirtävät kuvaa mielenterveysongelmista kärsivät epävakaasta ihmisestä. Viisi ihmistä tappanutta ei tietysti voi tasapainoiseksi kuvaillakaan.

Joka tapauksessa Norjan iskusta tulee mieleen heti se, että samanlainen voisi tapahtua Suomessa.

Tämä kommentti on julkaistu torstaina kello 14.30. Selvää on, että tiedot tulevat tarkentumaan.

Lue myös:

    Uusimmat