Mainos

Pankkijätti Nordea lykkää päätöstä pääkonttorista syksyyn – tulos huononi vuodentakaisesta

Finanssikonserni Nordea ilmoittaa, että lopullinen päätös pääkonttorin paikasta tehdään syyskuussa. Nordea on selvittänyt mahdollisuuksia muuttaa pääkonttorinsa pois Ruotsista Suomeen tai Tanskaan.

– Uskon, että teemme lopullisen päätöksen (pääkonttoriasiassa) syyskuun alkupuolella, sanoi konsernijohtaja Casper von Koskull yhtiön osavuosikatsausta käsittelevässä tilaisuudessa Tukholmassa.

EU:n pankkiunioni on von Koskullin mukaan tärkein muttei ainoa tekijä, kun Nordea miettii pääkonttorinsa sijaintipaikkaa.

Suomi on jo mukana pankkiunionissa, jossa mahdollista pankkikriisiä ratkottaisiin ennen kaikkea eurooppalaisella tasolla. Tanska ja Ruotsi ovat kertoneet selvittävänsä pankkiunioniin liittymisen mahdollisuutta.

Von Koskull sanoi Tukholmassa, että Nordealle on tärkeää tehdä pikemminkin oikeanlainen kuin nopea päätös pääkonttoriasiassa. Hän alleviivasi, että Nordea jatkaa toimintaansa entiseen tapaan eri maissa, oli pääkonttorin paikka mikä tahansa.

Ruotsin maksut puhuttaneet

Ruotsin pankkiunionikaavailujen taustalla on muun muassa se, että maan pankkisektori on paisunut. Nordean pohjoismaiset tytäryhtiöt sulautuivat vähän aikaa sitten ruotsalaiseen emopankkiin, ja tytäryhtiöistä Suomessa, Norjassa ja Tanskassa tuli sivuliikkeitä.

Nordea kertoi aiemmin olevansa pettynyt siihen, että pankeille määrätyt vakausmaksut olivat kohoamassa Ruotsissa. Lisäksi Nordea arvioi Ruotsin hallituspolitiikan vaikeasti ennakoitavaksi.

Ruotsin hallitus on perustellut pankeilta kerättäviä vakausmaksuja sillä, että maan pankkisektori on suuri, keskittynyt ja kasvava. Varoja voisi käyttää esimerkiksi silloin, jos jokin pankki joutuisi kriisiin.

Hallituksen suunnitelmat pankeille kaavailluista maksuista ovat muuttuneet kevään ja kesän aikana maltillisemmiksi, mikä on herättänyt kysymyksiä Nordean mahdollisesta jäämisestä Ruotsiin.

Nordean tulos heikentyi

Yhtiön liikevoitto ilman kertaeriä pieneni 1 010 miljoonaan huhti-kesäkuussa, kun tulos vuotta aiemmin oli 1 072 miljoonaa. Yhtiö kertoo osavuosikatsauksessaan, että yksinkertaistamishanke ja muutosohjelma etenivät neljänneksen aikana vauhdikkaasti, mikä kasvatti kuluja.

Von Koskull kertoi tiedotteessa, että luottojen laatu oli vakaa ja Nordea odottaa luottotappioiden pysyvän tulevina neljänneksinä pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella.

Von Koskullin mukaan yhtiö seuraa tarkasti erityisesti Ruotsin, Norjan ja Tanskan kiinteistömarkkinoita, missä hintataso on yhtiön mukaan joillakin alueilla kestämätön. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.