Mainos

Pääekonomisti ei näe nollakorkojen ajalle loppua – näin se vaikuttaa asuntolainaasi

5:59
Näin Tiina Helenius kertoi asiasta MTV Uutiset Livelle.

Asuntolainojen korkoja viitoittava 12 kuukauden euribor on pysynyt 2 prosentin tuntumassa tai sen alapuolella koko 2010-luvun ajan. Tilanne on historiallinen, eikä muutoksia näy ainakaan seuraavan vuoden aikana, sanoo Handelsbankin pääekonomisti Tiina Helenius.

Helenius perustaa arvionsa Euroopan keskuspankin linjaukseen, jonka mukaan korkotaso pysyy matalalla vuoden 2020 puoliväliin saakka.

– Se on aika pitkä aika, Helenius sanoo.

Asunnon sijainnilla on väliä

Niille, joilla on jo asuntovelkaa, matalat korkomenot antavat mahdollisuuden joko lyhentää lainaa tai kuluttaa suunniteltua enemmän. Uutta asuntolainaa ottaville tilanne on hieman monimutkainen.

– Matalat korot hyödyttävät kotitalouksia, joilla on hyvä lainan takaisinmaksukyky. Jos takaisinmaksukyky on heikko, pitää pankin näkökulmasta asuntoprojektin olla arvokehityksen puolesta vakaampi, Helenius sanoo.

Asuntolainaa on siis vaikeampi saada syrjäisempiin kuin kasvukeskuksissa sijaitseviin kohteisiin. Lisäksi lainanhakua auttaa, jos hakija pystyy pitämään työpaikastaan kiinni.

Kilpailu hyödyttää asiakkaita

Matalat korot näkyvät pankeille niin, että ne joutuvat etsimään tuottoa muualta kuin koroista. Matalien korkojen aika on Heleniuksen mukaan lisännyt myös pankkien välistä kilpailua.

Helenius sanoo, että kilpailu näkyy myös asiakkaalle asuntolainojen marginaaleissa, joita matalan korkotason ympäristössä maksetaan.

– Pankkikilpailu pitää marginaalit varsin kohtuullisena, Helenius kertoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja