Suomalaisilla ylivertainen etu ostaa asunto muihin euromaihin verrattuna

7:13
Millainen asuntolaina tulisi ottaa?

Tuoreen vertailun mukaan Suomessa on koroiltaan selvästi euroalueen halvimmat asuntolainat.

Suomi on perinteisesti ollut maa, jossa asunnon omistamista on arvostettu. Asuntoja ostetaan paljon ja se on hyvä tapa kasvattaa varallisuutta. Yleensä asunnon ostamiseen tarvitaan asuntolainaa, ja 29 prosentilla suomalaisista onkin asuntolainaa, kertoo VertaaEnsin.fi tiedotteessaan.

Suomalaisten pankkien asuntolainat olivat vuonna 2019 hyvin kilpailukykyisiä. Tämä paljastui, kun VertaaEnsin.fi teki vertailun euroalueen asuntolainojen koroista Euroopan keskuspankin tilastojen perusteella.

Vertailussa yhtiö tarkasteli kotitalouksien vaihtuvakorkoisia tai enintään vuodeksi kiinnitettyjä korkoja. Euroopan keskuspankin viimeisimmät tilastot ovat vuodelta 2019, ja mukana ovat euroalueen maat.

Suomen korkokeskiarvo 48 prosenttia euroaluetta halvempi

Vertailu paljasti, että Suomessa olivat vuonna 2019 kokonaiskoroiltaan euroalueen halvimmat asuntolainat. Uusien asuntolainojen keskikorko Suomessa oli keskimäärin 0,76 prosenttia.

Euroalueen 19 maasta toiseksi halvimmat korot löytyivät Portugalista (1,09 prosenttia) ja kolmanneksi alhaisimmat Itävallasta (1,2 prosenttia). Korkeimmat korot olivat Irlannissa (3,03 prosenttia).

Suomen asuntolainojen koron keskiarvo on siis peräti 48 prosenttia halvempi kuin euroalueen keskiarvo. Euroalueen asuntolainojen korkojen keskiarvo oli 1,46 prosenttia.

Suomen halpojen asuntolainojen taustalla on alhainen luottoriski. Suomalaiset lyhentävät asuntolainojaan säntillisesti. Historiallisesti katsottuna Suomen on syrjäisenä maana pitänyt hoitaa laina-asiat tunnollisesti, jotta on voinut saada pääomaa.

Pankit paketoivat suomalaisten ottamia asuntolainoja joukkovelkakirjoiksi. Melkein puolet Suomen noin 100 miljardin asuntolainakannasta tulee ulkomailta katetuilla joukkovelkakirjoilla. Suomalaisella tunnollisen lainanmaksajan brändillä on väliä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.